Farklı Kalınlıklarda Üretilen TiO2 İnce Filmlerinin Boya Duyarlı Güneş Pili Performansına Etkisi - Aslan, Fehmi (Fırat Üniversitesi, 2023)
Boya duyarlı güneş pilleri (DSSC) 3. nesil güneş pilleri olarak bilinmektedir. DSSC'lerin performansını etkileyen en önemli parametrelerden birisi fotoanot katmanı oluşturan ince film kalınlığıdır. Bu çalışmada 38, 60 ve 76 µm kalınlığındaki TiO2 ince filmlerinin boya duyarlı güneş pili performansını nasıl değiştirdiğini inceledik. En yüksek verimlilik (%4.73) 38 µm ince film kalınlığına sahip güneş pilinde görüldü. Ayrıca üretilen TiO2 nanotozlarının minerolojik ve morfolojik analizleri X-ışını difraksiyonu (XRD) ve Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile gerçekleştirildi. XRD analizleri TiO2'nin anataz kristal fazında olduğunu gösterdi. SEM fotoğrafları ise birbirine yakın temasta mikrokürecik yapıların oluşumunu doğruladı.

Dye-sensitized solar cells (DSSC) are known as 3rd generation solar cells. One of the most important parameters affecting the performance of DSSCs is the thin film thickness that forms the photoanode layer. In this study, we examined how 38, 60 and 76 µm thick TiO2 thin films change dye-sensitized solar cell performance. The highest efficiency (4.73%) was seen in the solar cell with 38 µm thin film thickness. In addition, the mineralogical and morphological analyses of the produced TiO2 nanopowders were performed with X-ray diffraction (XRD) and Scanning electron microscopy (SEM). XRD analyses showed that TiO2 was in the anatase crystal phase. SEM photographs confirmed the formation of microspheres in close contact with each other.
The Effect of TiO2 Thin Films Produced in Different Thicknesses on Dye-Sensitized Solar Cell Performance
Keywords: Photovoltaic Devices (Solar Cells); Fotovoltaik Cihazlar (Güneş Pilleri); Material Characterization; Malzeme Karekterizasyonu; Material Production Technologies; Malzeme Üretim Teknolojileri