ÖĞRENCİLERİN İMAM HATİP LİSELERİNİ TERCİH ETME NEDENLERİ (ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - Özdemir, Şuayip; Karateke, Tuncay (My University, 2018)
Bu çalışmada, İmam Hatip Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin bu okullarıtercih etmelerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın amacını ortaya koyabilmek için nicel araştırma yöntemininbetimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemi 2017-2018 eğitimöğretim yılının birinci döneminin başında Elazığ merkezde bulunan ikisierkek, ikisi kız, biri proje okulu olmak üzere toplam beş İmam Hatip Lisesindenrastlantısal olarak seçilen 600 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanınverileri anket yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerdenfrekans, yüzde ve aritmetik ortalama kullanılmıştır. Araştırmada,İmam Hatip Liselerine yönlendirici nedenler arasında en etkili faktörün“aile, kişisel tercih ve lise tercih puanı” olduğu görülmüştür. İmam Hatip Lisesinintercih edilmesindeki en etkili faktörün ise “din eğitimi” faktörü olduğutespit edilmiştir. Fakat Proje İmam Hatip Liselerinde öğrenim görenöğrencilerin bu okulu tercih etmesinde “okulun eğitim kalitesi”nin daha etkiliolduğu belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları