Heavy metal levels in some fish species sold at retail in Elazig - İlhak, O. İrfan; Karatepe, Pınar; Özçelik, Mehtap (My University, 2012)
Çalışmada, Elazığ balık pazarında satılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), sazan (Cyprinus carpio), çipura (Sparus aurata) ve levreklerde (Dicentrarchus labrax) kadmiyum, kurşun, bakır, çinko ve demir düzeyleri belirlenmiştir. Toplam 60 balık örneğinin (her balık türü için 15 örnek) ağır metal düzeyleri atomik absorbsiyon spektrometresi kullanılarak incelendi. Gökkuşağı alabalığı hariç, balık örneklerinin ortalama kadmiyum ve kurşun miktarları Türk Gıda Kodeksi tarafından belirtilen maksimum kabul edilebilir düzeyin üzerinde bulunurken, bakır, çinko ve demir düzeyleri maksimum kabul edilebilir düzeyin altında bulundu. Analiz edilen dört balık türü arasında en yüksek kadmiyum, bakır, çinko ve demir oranı sazan balığında bulunurken, en yüksek kurşun düzeyi levreklerde tespit edildi. Sonuçlarımıza göre, analiz edilen 60 balık örneğinin 50’si (%83.3) insan tüketimine uygun değildi.
Keywords: Türkiye; sucul organizmalar; sazan balığı; alabalık; demir; çinko; ağır metaller; gıda bulaşıklılığı; Elazığ; sucul hayvanlar; kurşun; bakır; Dicentrarchus labrax; kadmiyum; gökkuşağı alabalığı; Sparus aurata