Beton borularda cam/ lif oranının ve boru çapının boru alın ve iç yüzünün düzgünlüğüne etkisi - Yıldız, Servet; Ulucan, Zülfü Çınar (My University, 2000)
Bu çalışmada değişik çaplardaki beton borulara ağırlıkça %0,2-0,4 ve 0,6 oranında cam lifler ilave edilerek beton boruların alın ve iç yüzünün düzgünlüğü araştırılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda cam liflere katkılandırılmış beton boruların alın yüzünün ve iç yüzünün daha düzgün olduğu ve standartlarda verilen değerlere uygun olduğu gözlenmiştir. TS 821 e göre cam lifli beton boruları alın yüzlerinin düzgünlüğü lifsiz borulara göre daha düzgündür. Lifsiz dökülen borularda ortalama sapma 3 mm. iken bu değer %0,6 lif oranında 2 mm.ye kadar düşmektedir. Boru iç yüzünün düzgünlüğü muayenesinde de lifli boruların lifsiz borulara nazaran daha düzgün olduğu yapılan ölçümler sonucu bulunmuştur. TS 821 e göre boru iç yüzeyinde bulunan eğrilik boru boyunun %5 ten büyük olmaması gerekir. Cam lifi katılmış beton borularda bu değer %0,6 lif oranı için %0,08 değerine kadar düşmüştür. Bu durumun imalat sırasında dökülen beton boruların taşınması esnasında sarsıntıdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Çünkü lifler beton içerisinde donatı vazifesi yaparak boruların sarsıntıdan ve titreşimden daha az etkilenmesini sağlamaktadır. Bu da lif katkılı beton boruların boru imalatında kullanılmasının uygun olacağını göstermektedir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Beton; Boru; Cam lif; Cam lifli beton; Boru alın yüzünün düzgünlüğü; Boru iç yüzünün düzgünlüğü