ÇİNKO OKSİT-KARBON NANOTÜP KOMPOZİTİNİN ÖZELLİKLERİNE YARI İLETKEN OKSİT TAKVİYESİNİN ETKİSİ - BAŞGÖZ, ÖYKÜM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada ZnO matrisli karbon nanotüp takviyeli kompozit malzeme üretilmiş ve elde edilen kompozit malzemeye farklı oranlarda ticari olarak temin edilen yarıiletken Fe2O3, CdO ve TiO2 tozları takviye edilmiştir. Takviye malzeme olarak kullanılan karbon nanotüpler kimyasal buhar çöktürme yöntemi ile sentezlenmiştir. Sentezlenen karbon nanotüpler TEM incelemesine tabi tutulmuştur. Üretilen yarıiletken oksit takviyeli kompozitler ise yapısal olarak SEM ile incelenmiştir. Ardından elde edilen kompozitlerin sıcaklık ile elektriksel iletkenliklerindeki değişmeler ölçülmüştür. Numunelerin UV-vis spektrometreleri alınarak optik özellikleri tespit edilmiştir. Üretilen kompozitlerin sıcaklığa bağlığı elektriksel ölçümleri neticesinde; katkısız ZnO-KNT kompozite göre farklı oranlardaki yarıiletken oksit takviyeli ZnO-KNT kompozitlerin elektriksel iletkenliğinde artış meydana geldiği tespit edilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda yarıiletken oksit takviyesi yapılarak elde edilen ZnO-KNT kompozitlerin, elektriksel ve optik özellikler açısından katkısız ZnO-KNT kompozitine göre daha iyi bir performans gösterdiği tespit edilmiştir.

In this study, Zinc oxide matrix with carbon nanotube reinforced composite were produced and the composite material Fe2O3, CdO and TiO2 powders doped to ZnO-CNT composite material. CNTs which were used as reinforcement materials were synthesized CVD method. This synthesized CNTs were subjected to TEM's investigation. On the other hand the products which were obtained semiconductor oxide reinforcement material investigated with SEM as structural. After that obtained composites were measured according to changed both electrical conductivity and temperature. By taking samples Uv-Vis spectrometers were identified optical properties. As a result of the produced composites' electrical measurement based on temperature; according to different rates doped to ZnO-CNT composites have better electrical properties than undoped ZnO-CNT composites. It was clear at the and of the measurements it was identfied doped semiconductor powders reinforcement ZnO-CNT composites material have better electrical and optical properties than undoped ZnO-CNT composite materials.
The effect of semiconductor oxide supplement on the characteristics of zinc oxide-carbon nanotube composite
Keywords: Metalurji Mühendisliği