TRAFİK İZLEME SİSTEMLERİNİN KABLOSUZ MANYETİK SENSÖRLER KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - VANÇİN, SERCAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Kablosuz sensör ağları kullanarak akıllı ulaşım sistemleri (Intelligent Transportation Systems, ITS) tasarlamak, hem maliyet hem de enerji verimliliği açısından avantajlı olup herhangi bir yolun trafiğini gözlemlemek, o yol hakkında trafik bilgisi edinmek veya sadece araçları tespit edip tipleri ve hızlarını saptamak son zamanlarda araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada araç tespit sistemleri geliştirip anlık, gerçek zamanlı ve yenilikçi çözüm sunmak adına araç sayma, tespit, sınıflandırma, yön tayini yapma, yol trafik durumu izleme gibi çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamaları gerçekleştirmek için sensör düğümü, manyetometre, güç kartı ve pilden oluşan ve diğer çalışmalarda kullanılan düğümlerden daha doğru ve anlaşılır veriler sunabilen bir sensör devresi kullanılmıştır. Bu sensör devresi yardımıyla araç tespit senaryoları 3 adet uygulamayla gerçekleştirilmesi için lojiksel algoritma önerilmiştir. Belirli bir yolun anlık trafik durum bilgisi; trafik yok, trafik az, trafik yoğun ve trafik çok yoğun olmak üzere 4 seviyede kategorize edilmiştir. Ayrıca aynı yolun sonuna koyulan 3. Düğüm (Node 3) sayesinde günlük olarak saat başına düşen araç sayısı tespit edilip yolun trafik analizi yapılmıştır. Daha sonra yoldan geçen araçlar, önerilen algoritma ve MİU (Manyetik İmza Uzunluğu) paremetresine göre otomobil, minibus, otobüs ve kamyon olarak sınıflandırılmıştır. En son uygulamada ise yoldaki araçların yönü x ekseninde soldan sağa veya sağdan sola olmak üzere tayin edilmiştir. Bu sayede trafikteki sürücülerin bu yol hakkındaki trafik durumunu bilmesi amaçlanmıştır. Dolasıyla bu bilgiler internet ortamında yayınlanarak bu amaç gerçekleştirilebilir. Tasarlanan ve kullanılan sensör düğümü ve devresi ile bileşenlerinin donanım maliyetinin az oluşu, haberleşme sisteminin düşük güç tüketmesi ve araç varlığının tespiti için kullanılan algoritmanın karmaşık matematiksel hesaplama yöntemlerinden uzak ve basit oluşu ise tasarlanan bu sistemin üstünlüğünü göstermektedir.

The design of Intelligent Transportation Systems (ITS) using wireless sensor networks to observe any road traffic, get road information, or just identify vehicles, their speed and types has recently become an interesting and popular research topic due to its advantages in cost and energy efficiency. In this thesis, vehicle detection systems with a variety of applications such as road traffic monitoring, vehicle counting, recognition and classification, making the determination of the direction of vehicles, are developed in order to provide real-time, instant and novel solutions. To perform these applications, sensor circuit consisting of sensor node, magnetometer, power board and battery, is used. This sensor structure presents more accurate and intelligible results than sensor nodes used in other studies. The logical algorithm is proposed to carry out three applications with vehicle detection scenarios thanks to this sensor circuit. The traffic jam status of a specific part of a single lane road is monitored by using magnetic sensors connected to a multi-purpose sensor node. The instantaneous traffic information of the road in question is categorized into four levels: no traffic, low traffic, heavy traffic and very heavy traffic. Additionally, traffic jam situation in 24 hours, is detected with respect to number of vehicles passed on the same road by every hour. Then, vehicles passing by the road are classified as cars, minibuses, buses and trucks according to the proposed algorithm and MSL (Magnetic Signature Length) parameters. Finally, vehicle direction on the x axis is determined from left to right or from right to left. As a result, drivers could then be informed of the road traffic state. This goal can be accomplished by publishing the information on the internet. The low cost of sensor node components and sensor circuit designed and used, the low power consumption of the communication systems and the simple design of the traffic detection algorithm without complex mathematical computations make it superior to other systems.
Implementation of the traffic surveillance systems using wireless magnetic sensors
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol