ORTAOKUL FEN BİLİMLERİ DERSİNDE STEM EĞİTİMİ: SİSTEMATİK DERLEME - KOÇ, NESRİN (Fırat Üniveristesi, 2026)
21. yüzyılda bilim ve teknolojide yaşanan hızlı değişim ve gelişmeler, eğitim alanında da önemli dönüşümlere yol açmaktadır. Bilim ve teknolojideki bu değişim ve gelişmeler, çağımız insanlarının yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme, teknolojinin etkili kullanımı, bilgi yönetimi, işbirliği ve iletişim gibi farklı yeteneklere sahip olmasını zorunluluk haline getirmiştir. Bu yeteneklerin öğrencilere kazandırılabilmesi ve geliştirilebilmesi için bazı öğretim modellerine ihtiyaç vardır. Türkçeye fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM) şeklinde adapte edilen bu yaklaşım, öğrencilerin okulda öğrendikleri teorik bilgileri günlük hayata aktarabilmeleri, farklı disiplinleri bir bütün olarak ele alabilmeleri, bilginin yanında beceri kazanmayı da hedeflemektedir. Araştırmanın amacı fen bilimleri dersinde ortaokul STEM eğitiminin etkisini araştırmak için yayınlanan makaleleri sistematik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, 2014 ile 2023 yılları arasında ortaokul fen bilimleri dersinde STEM eğitimi ilgili Science Direct, Wiley Online Library, SpringerLink, Sage Journals, Taylor ve Francis Online, ERIC, JSTOR ve Google Scholar'da yayınlanan makaleleri sistematik olarak incelendi. 2014–2023 yılları arasında Web of Science (WOS), ERIC ve Google Scholar elektronik veri tabanlarında yayımlanan 37 makale üzerinde sistematik bir alanyazın derlemesi gerçekleştirilmiştir. Araştırmalar, yayınlandıkları yıl, ülke, kullanılan yöntemler, yayınlandıkları dergiler veri toplama araçları, örneklem grupları ve veri analizi yöntemleri bakımından içerik analizi kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini geliştirmelerine, yaratıcı problem çözme yeteneklerini artırmalarına ve disiplinlerarası iş birliği yapmalarına olanak tanımaktadır. STEM eğitimiyle ilgili yapılan çalışmalara genel bir bakış kazandırılması ve yapılacak yeni çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.

In the 21st century, with the rapid changes and developments in science and technology, there are also significant changes in the field of education. These changes and developments in science and technology have made it necessary for people of our age to have different skills such as creativity, critical thinking, problem solving, effective use of technology, information management, collaboration and communication. In order for these skills to be acquired and developed in students, some teaching models are needed. STEM is a teaching approach consisting of the first letters of the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics, which means integrating them with each other. This approach, which was adapted into Turkish as FeTeMM, aims for students to transfer the theoretical knowledge they learn at school to daily life, to handle different disciplines as a whole, and to gain skills as well as knowledge. The aim is to examine the articles in the national literature on STEM education to date. This study aims to systematically review articles on STEM education in middle school science courses published in Science Direct, Wiley Online Library, SpringerLink, Sage Journals, Taylor ve Francis Online, ERIC, JSTOR, and Google Scholar between 2014 and 2023. In this study, we conducted a systematic literature review of 37 articles published in the electronic databases Web of Science (WOS), ERIC, and Google Scholar between 2014 and 2023. The studies were analyzed in detail in terms of the year they were published, country, methods used, journals they were published in, data collection tools, sample groups, and data analysis methods. The findings obtained from this study are expected to provide an overview of the studies conducted on STEM education and to shed light on new studies to be conducted.
Stem education in middle school science classes: A systematic review
Keywords: Eğitim ve Öğretim