BİR KURUMUN BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIĞININ İNCELENMESİ - BİLEN, ABDULKADİR (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bilgi güvenliği, ekonomik ve ulusal güvenlik sorunlarından biri olduğu için önemi son derece artmıştır. Bilgi güvenliği ülkelerin askeri ve istihbarat alanlarında çok büyük önem arz etmektedir. Bilgi güvenliğini tehdit eden unsurlar sadece ulusal hükümetlerin değil, uluslararası toplulukların da gündemine girmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte tüm ulus ve uluslararası topluluklar sistemlerinin güvenlikleri konusunda yeni arayışlar içerisine girmiştir. Sistem güvenliklerini sağlamada en önemli noktalardan birisi de ayrıntılı bir şekilde yapılan risk analizleridir. Bu çalışmada öncelikle bilgi güvenliği konusunda bilinmesi gereken kavramlar, siber saldırılar, güvenlik önlemleri, bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri detaylı olarak ele alınmış, meydana gelebilecek güvenlik zafiyetlerinin en aza indirilmesinde bilgi güvenliği farkındalığı sağlanmaya çalışılmıştır. Bilgi güvenliği farkındalığını incelemek için bir kurumda bilgi teknolojileri biriminde ve diğer birimlerde çalışanlara istatistik analiz aracıyla bir anket düzenlenmiş, katılımcılarının sorulara verdiği cevaplar analiz edilerek bilgi güvenliği konusundaki farkındalıkları belirlenmiştir. Bu bakımdan, genel anket verilerinin analiziyle kurum çalışanlarının bilgi güvenliği konusundaki bilgileri analiz edilmiştir. Bu tezde, bilgi güvenliği hakkındaki anketteki bazı sorulara cevaplar verilmiştir. Bilgi güvenliğinin konusunda yapılacakların artırılması ve herkesin farkındalığının artırılması gerektiği anlatılmaktadır. Farkındalık anketi uygulanmış ve kişiler arası farklılıklar belirlenmiştir.

Investigation of Information Security Awareness In An Institution As information security is one of the economic and national security problems, its importance has increased tremendously. It is very important in the military and intelligence fields of the countries. The components threat information security have entered the agenda not only in national governments but also in international communities. With evolving technology, all national and international community systems have searched new ways for security. One of the most important points in ensuring system security is the detailed risk analysis. In this study, firstly the concepts that should be known about information security, cyber-attacks, security measures, information security standards, procedures and standards have been discussed in detail and the information security awareness has been tried to be minimized by reducing security vulnerabilities. In order to examine the awareness of information security, by means of statistical analysis an interview was done to personnels in Information Technology and the other units in an institution, and the answers given by the participants to the questions were analyzed to determine the awareness of information security. From this point of view, the information on the information security of the employees of the institution has been analyzed by analyzing the general questionnaire data. In this thesis, some questions about information security were answered. It is explained how much more important information security should be done and how everyone needs to be aware of it. Awareness questionnaire was applied and differences between the persons were determined.
Investigation of information security awareness in an institution
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol