MESABIHU'S-SUNNE'NİN BAZI HADiSLERİ ÇERÇEVESiNDE ÖMER ei-KAZVINI'NİN RİSALESİNE İBN HACER ei-ASKALANI'NİN CEV APLARI - N/A (Fırat University, 2006)
Mesdbihu 's-Sunne, muhaddis, müfessir ve fakih bir Türkistanlı alim olan Muhyi's-Sünne Ebu Muhammed el-Hüseyn b. Mes'ud b. Muhammed elFerra' el-Beğavi (436-516/1044-1122)'nin, güvenilir hadis kaynaklarından, senedierini çıkararak derlediği, 4931 (eserin başka bir baskısına göre 4 719) hadis ihtiva eden, üzerine otuzdan fazla alim tarafından şerh ve ta' lik yazıian ve İslam aleminde büyük şöhret kazanan bir eserdir. Ne var ki eser,_ khni alimler tarafından da tenkit edilmiştir. Bu alimlerden biri de Ebu Hafs Siracuddin Ömer b. Ali b. Ömer el-Kazvinl ( 683-750/1284-1349)' dir. 1 Aynı zamanda bir Hanefi fakibi olan el-Kazvin!, Mesabihu's-Sunne'deki bazı hadislerin mevzu olduğunu iddia etmiştir. Bu iddialara ise İbn Hacer elAskalani (773-852/1372-1449), el-Ecvibe an Ehddfs vaka'at fi Mesabihi 'sSünne ve vusıfet bi '!-vaz' adıyla yazdığı bir risalede bahse konu olan on sekiz hadisi savunarak, sıhhat derecesini de belirtmek suretiyle cevap vermiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları