Kalsine edilmiş kireçtaşı pelletlerinde etkin difüzyon katsayısının ve bükümlülük faktörünün bulunması - Akosman, Cevdet; Dursun, Gülbeyi (My University, 2005)
Bu çalışmada, baca gazlarındaki asidik gazları tutmada etkin olan kalsine kireçtaşı gözeneklerindeki etkin difüzyon katsayısı ve bükümlülük faktörü tek pellet pulse-tepki dinamik metodu kullanılarak belirlendi. Deneysel çalışmada kullanılan kireçtaşı örnekleri N2 atmosferinde bir yüksek sıcaklık fırınında yaklaşık 800 °C sıcaklıkta kalsine edildikten sonra pellet halinde difüzyon hücresine yerleştirildi. Pelletin her iki yüzeyinden azot gazı geçirilmek suretiyle difüzyon hücresi deneyleri gerçekleştirildi. Pelletin üst yüzeyine pulse olarak verilen izleyici helyum gazının pelletin alt yüzeyi çıkışında elde edilen zaman-derişim eğrileri teorik ifadeler ile karşılaştırılarak kalsine kireçtaşı gözeneklerindeki helyumun azot gazı içerisindeki etkin difüzyon sabiti bulundu. İzobarik şartlarda 40-100 °C sıcaklık aralığında toplam gözenekliliği 0.57 ile 0.75 arasında değişen kalsine kireçtaşı pelletlerinde etkin difüzyon katsayısının 0.028-0.045 cm2/s arasında değiştiği gözlendi. Ayrıca aynı pelletler için bükümlülük faktörünün çalışılan sıcaklıklarda 7.1-9.8 arasında değerlere sahip olduğu bulundu.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Kimya; Uygulamalı; Mühendislik; Kimya