GOLAN KAPLICASI VE YURTBAŞI ŞİFALI SUYU'NDA GELENEKSEL KAPLICA TEDAVİSİ UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - AKGÜN, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2005)
l.ÖZET Kaplıca tedavisi, termal ve mineralli suların doğal olarak yeryüzüne çıktıkları yerler olan kaplıcalarda, değişik hastalıkların tedavisinde sezgisel kullanılmasıyla gelişen ve günümüze kadar ulaşan bir tedavi yöntemidir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada Elazığ İli'nde bulunan Golan Kaplıcası ve Yurtbaşı Şifalı Sulan 'nda geleneksel kaplıca tedavisi uygulamalarının modern balneolojik yaklaşımla değerlendirilmesi amaçlandı. Bunun için kaplıca tedavisine gelen hastalara yüz yüze görüşme yoluyla anket uygulaması yapıldı. Anket uygulaması araştırmanın yürütüldüğü günlerde kaplıcaya gelen 304 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Golan Kaplıcası'nda çalışmaya alınanların kaplıcaya başvuru nedenleri arasında ilk sıralan romatizmal hastalıklar ve cilt hastalıklan almaktadır. Yurtbaşı Şifalı Suyu'nda ise çalışmaya alınanların kaplıcaya başvuru nedenleri arasında ilk sırayı üriner sistem hastalıkları, gastrointestinal hastalıklar ve cilt hastalıklan almaktadır. Çalışmada değerlendirilen hastaların %96'sı kaplıcaya gelmeden önce her hangi bir sağlık kontrolünden geçmediğini belirtmiştir. Hastaların %36'sı kaplıca tedavisi uygulamasına gelmeden söz konusu rahatsızlığı ile ilgili her hangi bir modem tıp kurumuna başvurmadığını belirtmiştir. Geleneksel kaplıca tedavisi uygulamalannın çalışmanın yürütüldüğü bölgenin kültürel unsurlanndan biri olduğu görülmektedir. Kaplıca sularının termomineral yapısı göz önüne alındığında bazı hastalıklann tedavisi için uygun doz ve yöntemler aracılığıyla medikal yöntemlerle birlikte kullanılabileceği düşünülmektedir. Kaplıca tedavisi uygulamalannın bilimsel yöntemlerle ve sağlık kontrolü altında yürütülmesine yönelik çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Anahtar sözcükler Geleneksel hekimlik, balneoterapi, mineral su. 1

EVALUATION OF TRADITIONAL MINERAL WATER THERAPY METHODS IN YURTBAŞI AND GOLAN SPRINGS Balneotherapy is a kind of treatment which had been developed traditionally and intuitionally in places where mineral waters come out to earth surface. This descriptive study was aimed to evaluate traditional mineral water therapy in Yurtbaşı and Golan Springs present in Elazığ province. Data were collected from patients who seeking therapy in these springs by using face to face interview technique, utilizing a structured questionaire. The structured questionaire conducted to totally 304 patients in two mineral water therapy centers. Most of the patients were seeking water therapy for the treatment of their rheumatismal and skin diseases in Golan Spring and urinary tract diseases, gastrointestinal tract diseases and skin diseases in Yurtbaşı Spring. 96% of the patients had not been checked up by a physician before the water therapy and 36% of the patients had not been applied to any health institute for current illnesses. It is concluded that traditional mineral water therapy is a part of cultural structure of people determined in this study. It is possible to use these springs for treatment of some diseases in a combined fashion with current medical methods. For best results, it is necessary to carry out further studies in order to evaluate and use water therapy in conjunction with the scientific methods. Key words: Traditional medicine, balneotherapy, mineral water.
Evaluation of traditional mineral water therapy methods in Yurtbaşı and Golan Springs
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Halk Sağlığı