GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI BAĞLAMINDA BİR EĞİTİM DERGİSİ TASARIMI İÇİN ÖNERİ - ÖZPOLAT, KAİNAT (Fırat Üniveristesi, 2013)
"Görsel İletişim Tasarımı Bağlamında Bir Eğitim Dergisi Tasarımı İçin Öneri" isimli bu araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, görsel iletişimin kavranabilmesi, görsellerin tasarımlarda anlamlandırılması için algılama ilkelerinin tasarımı yönlendirmesi ve bir zemine oturtulabilmesi amacıyla oluşturulmuştur. İkinci bölümdeyse, dergi ve eğitim dergiciliği ele alınmış olup dergiciliğin günümüze geliş sürecine değinilmiştir. Dergi türleri ve eğitim dergileri yaşamı ve düşünceleri yönlendirmiş olması bakımından incelenmiş ve bir zemine oturtulmuştur. Üçüncü bölümde ise görsel iletişim bağlamında dergi tasarlama sürecine ve eğitim dergilerinin dergi olarak tasarlanma gerekçelerine yer verilmiştir. Dergi tasarlama sürecinde uyulması gerekenler sıralı olarak verilmekle birlikte dergilerin tasarlanma süreci ile ilgili karşılaşılabilecek sıkıntıları ortadan kaldırmak için tasarım ilkeleri doğrultusundadergi tasarlama sürecine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise araştırmanın yöntemi ele alınmıştır. Beşinci bölüm uygulama örneği ve analizden oluşmaktadır. Bu inceleme sonucunda, eğitim dergisi tasarımlarında yer alan sorunları gidermede kullanılan yöntemler ele alınmıştır. Araştırmada, konuyla ilgili olan görsel örneklerle, araştırma, hem zenginleştirilmiş hem de netleştirilmeye çalışılmıştır. Eğitim dergilerinin grafik tasarımı açısından analizinin yapılması, teknik ve estetik açıdan tasarımcının önemini vurgulamak ve tasarımın sorunsuz sonuç vermesi açısından önemlidir. Bu bağlamda, eğitim dergilerinin tasarımlarını tasarım eğitimi almıştasarımcıların yapması gerektiği üzerinde durulmuştur.Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim Tasarımı, Dergi, Eğitim Dergisi, Tasarım

This study, by the name of Proposal for an Educational Magazine Design within the Context of Visual Communication Design, consists of five chapters. First chapter is formed for the comprehension of visual communication, perception principles? inducement of designs for visuals signification in designs. In the second chapter, magazine publishing, educational magazine publishing and historical development process of magazine publishing are discussed in details. Notions such as the types of magazines and how educational magazines have shaped the lives and thoughts of the society are examined. The third chapter deals with magazine designing process within the context of visual communication, as well as justifications of why educational magazines are designed as magazines. The requirements in process of magazine design, how to set a course to abolish the problems about the process of magazine designing. The forth chapter deals with the procedure of this study. The fifth chapter refers to an example of applications and the analysis.Following this study, the methods used in dealing with the problems that exist in educational magazine designs are discussed. With the help of the visual samples, the study becomes both enriched and clarified. The analysis of educational magazines within the context of graphic design is significant in terms of emphasizing the importance of designer?s role in technique and aesthetic issues. In this context, education should do designers trained in design magazines focused on design.Key Words: Visual Communication Design, Magazine, Educational Magazine, Design.
A proposal for an educational magazine design within the context of visual communication design
Keywords: Güzel Sanatlar; İletişim Bilimleri