Malzeme ve geometrik özellikler bakımdan lineer olmayan çok katlı çelik uzay çerçevelerin optimizasyonu - Esen, Yüksel; Ülker, Mehmet (My University, 2008)
Bu çalışmada, ANSYS paket programı kullanılıp, deprem yüklerine maruz çelik uzay çerçevelerin malzeme ve geometrik olarak lineer olmayan davranışları birlikte göz önüne alınarak optimizasyonu yapılmıştır. Çözümlerde burkulma hesapları göz önüne alınarak optimizasyon işlemine, burkulma sınırlayıcıları uygulanmıştır. Malzemenin lineer olmayan davranışı için bi-lineer kinematik pekleşme yöntemi kullanılmış olup çözümlerde TS 648’de verilen burkulma formülasyonu alınmıştır. Dinamik çözüm tekniği olarak Newmark metodu ve lineer olmayan çözüm algoritması olarak da Newton-Raphson metodu kullanılmıştır. Çözümler ANSYS paket programının APDL (Ansys Programming Design Language) kodlama dili yardımıyla alt program yazılarak elde edilmiştir.
Keywords: Mimarlık; Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği