BENZİN MOTORLARINDA YAKIT DÜZENLEYİCİ CİHAZIN EGZOZ EMİSYONU VE YAKIT TÜKETİMİNE ETKİSİ - IŞIKSOLUĞU, M.ALİ (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yakıt düzenleyici cihazın yanmayı iyileştirerek egzoz emisyonlarını ve yakıt tüketimini azalttığı, motor gücünü artırdığı öne sürülmektedir. Bu çalışmada, yakıt düzenleyici cihazın benzin motorlarında CO ve HC, yakıt tüketimi ve motor gücü üzerine etkisi araştırıldı. Ölçümler cihazsız ve cihazlı olarak aynı koşullarda yapılarak sonuçlar karşılaştırıldı. Çalışmada 1991 model iki otomobil kullanıldı. CO ve HC emisyonları, cihazsız ve cihazlı olarak 11 değişik motor devrinde, hava-yakıt oranı, karter yağ sıcaklığı kontrol altında tutularak ölçüldü. Yakıt tüketimi ölçümleri 8 değişik hızda ve uygun sürüş koşullarında yapıldı. Motor gücü, 5 değişik viteste ve uygun hızlarda şasi dinamometresinde belirlendi. Bulgular tablo ve grafiklerle gösterildi. Cihazsız-cihazlı cihazlı ölçüm ortalamaları arasında istatistiksel yönden önemli fark olup olmadığı "t" testi ile değerlendirildi. Cihazsız-cihazlı ölçüm değerleri arasındaki korelasyon katsayısı (r) hesaplandı. Değişkenlere göre cihazsız-cihazlı ölçüm ortalamaları arasındaki farklar istatistiksel yönden önemsiz bulundu (p>0,05). Her değişkene göre ölçüm değerleri arasında güçlü pozitif ve istatistiksel yönden önemli korelasyon gözlendi (r=0,88, r-0,99, p<0,Ol). Bulgulardan, yakıt düzenleyici cihazın CO, HC emisyonlarını ve yakıt tüketimini azaltmadığı, motor gücünü de artırmadığı sonucuna varıldı. ANAHTAR KELİMELER : Egzoz emisyonu, hava kirliliği, elektromanyetik etki, yakıt düzenleyici cihaz, emisyon kontrolü, hava-yakıt oranı, yakıt ekonomisi, motor gücü.

It has been suggested that the fuel conditioning device reduces both exhaust emissions and fuel consumption, and increases engine power via electromagnetic field by improving fuel combustion. In this study, the effects of the device on CO, HC, fuel consumption, and engine power were examined in spark ignition engines. The measurement were made with and without the device under the same conditions. The results of the measurements with and without the device were compared. The experiments were performed in two passenger cars, model 1991. CO and HC emissions were measured with and without the device at \\ different engine speeds by the adjustment of air/fuel ratio and the temperatures of engine oil Measurement of fuel consumption was made at 8 different speed levels in proper driving conditions. Engine power was measured by chaste dynomometer at different gears speeds. The results were presented by the tables and figures. According to the variables, the mean values of the measurements with and without the device were compared using T test The differences for all variables were not statistically significant (p> 0.05). Between the readings with and without the device for all variables, strong positive and statistically significant corelations were observed
The Effect of fuel conditioning device on exhaust emissions and fuel consumption in ignition engines
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering