RATLARDA ANTI-MÜLLERIAN HORMON, KISSPEPTIN 1 VE KISSPEPTIN 1 RESEPTÖR DÜZEYLERININ INCELENMESI - İPEK, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez çalışmasında, seksüel siklusun östrüs ve diöstrüs evrelerinde bulunan, deneysel olarak kistik ovaryum dejenerasyonu (KOD) ve ovaryum hiperstimülasyonu (HS) oluşturulan ratların ovaryumlarındaki kisspeptin 1 reseptör düzeyleri ile kan serumlarındaki Antimüllerian Hormon (AMH) ve Kisspeptin 1 (KiSS-1) düzeylerini araştırmak amaçlandı. Bu amaçla 28 adet 3-4 aylık Spraque Dawley ırkı dişi rat materyal olarak kullanıldı. Hayvanlar 4 gruba ayrılarak 1. grup: Siklusun östrüs evresindeki hayvanlardan (n=7), 2. grup: Siklusun diöstrüs evresindeki hayvanlardan (n=7), 3. grup: Ovaryum hiperstimülasyonu (HS) oluşturulan hayvanlardan (n=7) ve 4. grup: Kistik ovaryum dejenerasyonu (KOD) oluşturulan hayvanlardan (n=7) oluşturuldu. Bir ve 2. gruptaki ratların kanları östrüs ve diöstrüste oldukları tespit edildiklerinde, 3 ve 4. gruptaki ratların kanları ise HS ve KOD oluşturulduktan hemen sonra dekapite edilerek alındı. Tüm gruplardaki hayvanların ovaryumları toplandı. Elde edilen kan serumlarındaki AMH ve KiSS-1 konsantrasyonları ayrıca ovaryumlardaki kisspeptin 1 reseptör düzeyleri ticari ELISA kitleri kullanılarak tespit edildi. Ölçümler sonucu elde edilen verilerin istatistiki analizleri sonunda, ovaryum dokusu üzerindeki kisspeptin 1 reseptör düzeylerinin östrüs (1.271,43±51,98 pg/ml) ve HS (1.191,43±85,67 pg/ml) grubunda daha fazla olduğu tespit edildi (p<0,05). Yine kan serumundaki en yüksek AMH düzeylerinin ise östrüs (16,91±2,12 ng/ml) grubunda olduğu belirlendi (p<0,05). Kan serumundaki KiSS-1 konsantrasyonları açısından ise gruplar arasında herhangi bir fark olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak, ratlarda deneysel olarak oluşturulan HS ve KOD durumlarında, AMH düzeylerinin siklusun östrüs evresine göre daha düşük olduğu, kisspeptin 1 reseptör düzeylerinin ise HS'li ratlarda östrüs dönemine benzer olduğu gözlendi.

In this thesis study, it was aimed to investigate the levels of kisspeptin 1 receptor in ovaries, Anti-mullerian hormone (AMH) and kisspeptin 1 (KiSS-1) in blood sera with cystic ovarian degeneration (COD), ovarian hyperstimulation (HS) experimentally, estrus and diestrus stages of sexual cycle in rats. For this purpose, 28 Sprague Dawley female rats aged 3-4 months were used. Rats divided into 4 groups; group 1 consisted animals in the cycle of estrus (n=7); group 2 from animals in the cycle of diestrus (n=7); group 3, animals with HS (n=7); group 4 consisted animals with COD (n=7). Animals in group 1 and 2 were decapitated when they were in estrus and diestrus cycles, group 3 and 4 were decapitated after HS and COD were created. Ovaries of animals from all groups were collected. AMH and KiSS-1 concentrations in blood sera obtained and kisspeptin 1 receptor levels in ovaries were determined using commercial ELISA kits. At the end of statistical analysis of the data obtained after the measurements revealed that the levels of kisspeptin 1 receptors on the ovary tissue were higher in estrus (1,271.43 ± 51.98 pg/ml) and HS (1,191.43 ± 85.67 pg/ml) group (p <0.05). AMH levels in blood sera were found to be higher in the group of estrus (16.91 ± 2.12 ng/ml) (p <0.05). There was no difference between the groups in terms of KiSS-1 concentrations in the blood serum. As a result, it was observed that AMH levels were lower in the experimental HS and COD cases than in the estrus phase and that the kisspeptin 1 receptor levels were similar to the estrus period in the HS rats.
The investigation of levels of anti-mullerian hormone, kisspeptin 1 and kisspeptin 1 receptor in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği