HARPUTLU YUSUF ŞÜKRÜ EFENDİ'NİN HAYATI, ESERLERİ VE FELSEFİ GÖRÜŞLERİ - ÇELOĞLU, HASAN HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Harputlu Yusuf Şükrü Efendi, Anadolu'nun önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri olan Harput'ta öğreniminin bir kısmını tamamladıktan sonra İstanbul'a giderek geriye kalan eğitimini burada başarıyla tamamlamıştır. Yüksek başarı ve gayretlerinden dolayı takdir toplayan Harputlu Yusuf Şükrü Efendi, dönemin en önemli ilim merkezlerinden biri olan İstanbul Vefa Medresesi müderrisliğine atanmıştır. Harputlu Yusuf Şükrü Efendi, buradaki görev süreci içersinde yapmış olduğu ilmi çalışmalardan dolayı kısa zamanda şöhret bularak Medine'deki Mahmudiye Medresesine müderris olarak tayin edilmiştir.Harputlu Yusuf Şükrü Efendi, burada gerek ilmi kimliğiyle gerekse tasavvufi kimliğiyle döneminin siyasi ve ilmi problemlerine duyarsız kalmamış, çözüm üretme noktasında çaba harcayarak Arapça ve Osmanlıca olmak üzere çeşitli eserler kaleme almıştır. Toplumu birbirine bağlayan ve onu ayakta tutan birlik ve beraberlik gibi dinamiklerin anlamını yitirmesinin bir iman problemi olduğunu ileri süren Harputlu Yusuf Şükrü Efendi, felsefenin tartıştığı Varlık, Tanrı, Ruh, Bilgi ve Ahlak gibi problemleri Vahdet-i Vucut nazariyesi perspektifinden bakarak değerlendirir.Anahtar Kelimeler: Harputlu Yusuf Şükrü, Osmanlı Düşünürü, Osmanlı Düşüncesi, Rumûzü't- Tevhid, Nasihatname, Namûsü'l- İkân.

After Yusuf Şükrü Efendi completed some part of his education in Harput , he went to Istanbul in order to finish the rest of his education ,and he successfully completed his education there. He got great accomplishment and endeavour from his environment . Those appreciations assigned him as a teacher to Istanbul vefa madrasah which was one of the most important knowledge centers in its time. The works he made here caused him to be assigned to Mahmudiye madrasah in medina.He was known with his scholar and Islamic mystic personalities. he wasn't irresponsible for his period both educational and political discussions / problems. He tried to spend efforts to find and produce solutions for problems. Also, he produced scholarly works on these subjects both in Arabic and ottoman languages. He says that unity and cooperation bond and keep them alive public. He claims that these dynamics had lost their senses and this is a problem of religious faith. He evaluates existence, god, spirit, knowledge and morality which philosophy discusses in perspective of Vahdet-i Vücud.Key Words: Harputlu Yusuf Şükrü, Ottoman Philosopher, Ottoman thinker, Rumûzü-t- Tevhid, Nasihatname, Namûsü-l- İkân.
The life, the works and the philosophical aspects of Harputlu Yusuf Sükrü Efendi's
Keywords: Din; Felsefe