Grafiksel Arayüz Tabanlı Mermer Sınıflandırma Uygulaması Geliştirme - Turan, Erhan; Dandıl, Beşir; Bal, Cafer (My University, 2020)
Mermerlerin dokularına göre sınıflandırma işlemi, uzmanlık gerektiren kişisel görüşe dayalı manuel bir işlemdir. Uzman personel işletme içinde belirlenen ölçütlere göre mermeri renk, homojenlik ve dokusuna göre sınıflandırmaktadır. Personel kaynaklı yanlış sınıflandırma işleminden dolayı firma ekonomik ve ticari itibar kaybına uğrayabilmektedir. Bu çalışmada makine öğrenme tabanlı mermer sınıflandırma Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Graphical User Interface - GUI) uygulaması geliştirilmiştir. GUI üzerinde görüntülerin özellik çıkarımı için Yerel İkili Örüntü (Local Binary Pattern- LBP), Histogram ve Ölçekten Bağımsız Özellik Dönüşüm (Scale Invariant Feature Transform- SIFT) yöntemleri kullanılmıştır. Sınıflandırma işleminde ise Uç Öğrenme Makinesi (Extreme Learning Machine-ELM), Karar Ağacı (Decision Tree- DT), Destek Vektör Makinesi (Support Vector Machine- SVM) ve Yapay Sinir Ağı (Artifical Neural Network- ANN) kullanılarak toplu sınıflandırma gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen GUI ile eğitim işlemi yapıldıktan sonra sınıfı bilinmeyen mermerin türü uzman personele ihtiyaç duyulmadan saniyeler içerisinde belirlenebilmektedir. Bu çalışma, mermer sınıflandırma uygulama yazılımı olarak endüstriye uygulanması açısından temel araştırmalardan birini oluşturmaktadır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği