Vernal keratokonjonktivitte gözyaşı makrofaj migrasyon inhibitör faktör düzeyleri - Çatak, Onur; Aydemir, Orhan; Üstündağ, Bilal (My University, 2013)
Amaç: Vernal keratokonjonktivitin (VKC) patogenezi tamolarak anlaşılamamış olup, sadece Tip I aşırı duyarlılık cevabıyla açıklanamamaktadır. Bu çalışmada VKC hastalarının gözyaşı makrofaj migrasyon inhibitör faktör (MIF)düzeyini araştırmak amaçlanmıştır.Yöntemler: Gözyaşı örnekleri topikal anestezi damlatmadan lateral kantusa yerleştirilen hematokrit tüplerine alındı. MIF düzeyleri ELISA yöntemi ile incelendi. Çalışmaya 20 VKC hastası ve 10 sağlıklı birey dahil edildi.Sonuç: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında VKC’li hastalarda gözyaşı MIF seviyeleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001). Tartışma: Bu sonuçlar MIF’in VKC’in patogenezinde sürece önemli bir katkısı olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Göz Hastalıkları; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi