ARICAK (ELAZIĞ) VE YÖRESİ AĞIZLARI - ŞAŞTIM, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi Ancak (Elazığ) ve Yöresi Ağızlan Zafer ŞAŞTIM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Elazığ - 2003, Sayfa: XII -171 Bu çalışma Elazığ ilinin Ancak ilçesi ağzından derlenmiş metinleri ve incelemelerinin içine almaktadır. İnceleme metinler ve sözlük olmak üzere üç bölümdür. Birinci bölümde ilçe ağzının genel özellikleri fonetik ve morfolojik açıdan incelenmiş, yazı dili ile genel mukayesesi yapılıp değerlendirilmiştir. İkinci bölümde derlenen metinler transkripsiyon alfabesi kullanılarak yazıya geçirilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye Türkçesinde kullanılmayan ve yazı diline göre bir takını farklılıklar arz eden kelimelerden oluşan sözlük bulunmaktadır. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, Ancak ve yöresi ağızlarında hâkim olan dil özelliklerinin Oğuz Türkmen dil özellikleri olduğu tespit edilmiştir.. Anahtar Kelimeler: Ancak, ağız, ses bilgisi, anlam bilgisi

SUMMARY Master Thesis The Dialects of Ancak (Elazığ) and its Region Zafer ŞAŞTIM Fırat university Enstitute of Social Sciences Departmen of Turkish Languege and Literaty Elazığ -2003, Page: XII -171 This study includes texts and investigations which are compiled from Ancak town of Elazığ. The investigation is three parts of which are texts and dictionary. In the first part, the dialect of the town's general peculiarities are investigated related to phonetics morphology, evaluated and also compared. In die second part, the texts which were compiled, are passed into the writing by using the alphabet of transcription. In the third part, there is a dictionary which is formed by words that are not used in Turkey's Turkish and show some differences compared to literary language. The peculiarities of language which are dominated in the dialects of Ancak and its region, are deteraiined that they are the peculiarities of Oghuz Turkoman in the results of investigations and evaluations. Key Woords: Ancak, dialect, phonetics, semantics.
The Dialects of Arıcak (Elazığ) and its region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature