MUŞ YÖRESİNDEN TEMİN EDİLEN BARİTİN KULLANIMI İLE ELDE EDİLEN AĞIR BETONUN FİZİKSEL VE MEKANİKSEL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILMAZER, BERİVAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
İleri teknoloji ile yaşadığımız günümüz dünyasında, radyasyonun yüksek olduğu nükleer santraller, röntgen odaları ve olası nükleer bomba saldırılarında kullanılabilecek sığınakların duvarlarında ağır beton kullanılması büyük önem taşımaktadır. Özgül ağırlığı normal agregadan fazla olan barit agregaları ile yapılan ağır betonlar, radyasyon ışınları karşısında, normal betonlara göre daha geçirimsiz bir yapı oluşturarak X ışınları ile diğer nötron ışınlarının insan vücuduna ulaşımını önlemede kullanılırlar.Bu çalışmada, Muş ilinden elde edilen baritin, betonun başta radyasyon geçirgenliği özelliği olmak üzere mekaniksel ve fiziksel özelliklerine nasıl etki ettiği araştırılmıştır.Deneyler sonucunda farklı oranlarda Muş yöresi barit agregası kullanılarak elde edilen betonun ağır beton yapımında kullanılabileceği kararına varılmıştır. Deneysel çalışmalar yapılırken Türk Standartlarından yararlanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Barit, Ağır Beton, Radyasyon Zırhlaması

In the high-tech world we live in today, using heavy concrete in nuclear plants, x-ray rooms and shelters that can be used during probable nuclear attacks is exceedingly important. Heavy concretes made of barite aggregates that has a higher density than normal aggregates are used to prevent x-rays and other neutron rays attain human body with it?s impermeable structure.In this case; the effects of barite obtained from Muş, on the mechanical and physical characteristics of concrete, leading the radiation permeability, is studied.In the light of experiment results, it is concluded that; concretes produced combined with different percentage of barite aggregates obtained from Muş city can be used making heavy concrete. Turkish Standarts are used in the process of experiments.Keywords: Barite, Heavy Concrete, Radiation Sheathing
Researching physical and mechanical properties of heavy concrete produced using barite obtained from Muş
Keywords: Teknik Eğitim; İnşaat Mühendisliği