Tİ6AL4V ALAŞIMI YÜZEYİNDE HİDROTERMAL YÖNTEMİ İLE HİDROKSİAPATİT (HAP) OLUŞTURULMASI - YAMAN, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Titanyum ve alaşımlarının yapısal özelliklerinden dolayı çoğu metallere göre birçok avantajları vardır. Özellikle sağlık, otomotiv ve havacılık gibi önemli alanlarda büyük ilgi görmeleri nedeniyle son yıllarda daha yaygın kullanılmaktadır. Titanyum kullanım oranının birçok alanda artması, bu alaşım ile ilgili araştırmaları ve deneysel çalışmaların artmasını sağlamıştır. Titanyum ve alaşımlarının yüzeylerine yapılan kaplamalar malzemeyi çevresel etkilere karşı korumakta ve mukavemetini arttırmaktadır. Bu tez çalışmasında altı adet Ti6Al4V alaşımı yüzeyinde hidrotermal yöntemi ile hidroksiapatit oluşturulmuştur. Ti6Al4V alaşımlarının yüzeyleri zımparalama yöntemi kullanarak ön işlem uygulanmıştır. Elde edilen numuneler, hidroksiapatit yöntemlerinden biri olan hidrotermal yöntem kullanılarak yüzey kaplaması yapılmıştır. Yüzey kaplaması yapılırken her numune için farklı sıcaklık ve zaman değeri uygulanmıştır. Altı numune iki gruba ayrılarak deneysel çalışma yapılmıştır. İlk gruptaki üç numune 180°C'de sırasıyla 18, 24 ve 30 saat ısıl işlemde bekletilmiştir. İkinci gruptaki üç numune 200°C'de sırasıyla 18, 24 ve 30 saat ısıl işlemde bekletilmiştir. Elde edilen numunelerin mikroyapı incelemeleri için Taramalı Elektron Mikroskop, X ışınları Kırınımı ve Atomik Kuvvet Mikroskobu cihazları kullanılmıştır. Her numunenin analiz sonuçları karşılaştırılarak sıcaklık ve zaman parametresinin etkisi incelenmiştir.

Due to the structural properties of titanium and its alloys, it has many advantages over most metals. Especially health, are of great interest in important areas such as automotive and aerospace. For this reason, titanium and its alloys are more widely used in recent years. The increased use of titanium in many areas has increased the research and experimental studies on this alloy. Coatings made on the surfaces of titanium and its alloys protect the material against environmental influences and increase its strength. In this thesis, hydroxyapatite was formed by hydrothermal method on the surface of six Ti6Al4V alloy samples. The surfaces of Ti6Al4V alloys were pretreated using the sanding method. The obtained samples were surface coated using hydrothermal method which is one of hydroxyapatite methods. When the surface is covered, different temperature and time values are applied for each sample. Experimental study was carried out by separating the six samples into two groups. The three samples in the first group were heated at 180°C for 18, 24 and 30 hours, respectively. The three samples in the second group were heated at 200°C for 18, 24 and 30 hours, respectively. Scanning Electron Microscope, X-Ray Diffraction and Atomic Force Microscopy devices were used for the microstructure studies of the obtained samples. The effect of temperature and time parameters was examined by comparing the analysis results of each sample.
Creating hydroxyapatite (HAP) by hydrothermal method in Ti6Al4V alloy surface
Keywords: Metalurji Mühendisliği