Yüksek Sıcaklığa Maruz Pomza Ve Silis Dumanı Katkılı Betonların Mekanik ve Fiziksel Özelliklerine Kür Yaşının Etkisi - Demirel, Bahar; Keleştemur, Oğuzhan (Sedat ÇETİN, 2011)
Bu çalışmada, ince öğütülmüş pomza (İÖP) ile çimentonun ağırlıkça %5, %10, %15 ve %20 oranlarında yer değiştirilmesiyle elde edilen betonların yüksek sıcaklık sonrası mekanik ve fiziksel dayanımları üzerine kür yaşının etkisi incelendi. Ayrıca, elde edilen pomzalı betonların mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine silis dumanı (SD) ilavesinin etkisini belirleyebilmek amacıyla, kontrol numunesi dışındaki tüm serilere çimento ile ağırlıkça %10 oranında yer değiştirecek şekilde SD ilave edildi. 28 ve 365 günlük kür sürelerini tamamlayan numuneler laboratuar tipi fırında 400, 600 ve 800 °C sıcaklıklara kadar ısıtıldı ve bu sıcaklıklarda 1 saat bekletildi. Numuneler sıcaklığa maruz kalmadan önce birim ağırlık, porozite, kılcal su emme ve basınç dayanımı deneylerine tabi tutuldu. Elde edilen bu deney verileri sıcaklık sonrası veriler ile kıyaslanarak kür süresinin numunelerin dayanımı üzerindeki etkisi belirlendi. Sonuçlar, taramalı elektron mikroskobunda (SEM) yapılan incelemeler ile desteklendi. Yapılan çalışma neticesinde, pomza katkısının erken kür yaşlarında betonun dayanımını düşürdüğü ancak ilerleyen kür yaşlarında dayanım artışına neden olduğu belirlendi. Ayrıca, ilerleyen kür yaşlarında silis dumanı katkılı numunelerin 400 °C’nin üzerindeki yüksek sıcaklıklarda 28 günlük numunelere göre daha fazla dayanım kaybı gösterdikleri tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Beton, Yüksek sıcaklık, Kür yaşı, Pomza, Silis dumanı

In this study, the effect of the curing age on the mechanical and physical properties (after high temperature) of concrete specimens obtained by replacing cement with finely ground pumice (FGP) at proportions of 5%, 10%, 15% and 20% by weight was investigated. Besides, with the purpose of determining the effect of silica fume additive on the mechanical and physical properties of the concrete with FGP, silica fume has been added to all series with the exception of the control specimen, such that it would be replaced with cement 10% by weight. The specimens that completed 28 and 365 days curing periods were heated in an electric furnace up to 400, 600 and 800 °C and kept at these temperatures for one hour. The tests unit weight, porosity, sorptivitiy and compressive strength were performed on the specimens’ temperature before. These data were compared with data obtained temperature after and the effect of the curing period on the strength of the specimens was determined. These results were also supported with studies performed on scanning electron microscope. As a result of this study, it was determined that adding the FGP into concrete decreased strength of the concrete in the early curing ages but it increased strength of the concrete in the advanced curing ages. Additionally, it was determined that strength of the specimens with silica fume in the advanced curing ages more reduced than the specimens with cured 28 days especially above 400 oC. Keywords: Concrete, Elevated temperatures, Curing age, Pumice, Silica fume.
Effect of the Curing Age on the Mechanical and Physical Properties of Subjected to Elevated Temperature Concretes Added Pumice and Silica Fume