Farelerde Benzalkonyum Klorid İle Oluşturulan Kuru Göz Modelinde Sığır Amniyotik Sıvının Terapötik Etkilerinin Araştırılması - Kulualp, Kadri; Eröksüz, Yesari; Arslan, Abdullah; Eröksüz, Hatice; Kılıç, Servet (My University, 2018)
Çalışmanın amacı, farelerde benzalkonyum klorid (BEK) kullanılarak oluşturulan kuru göz (KG) modelinde sığır amniyotik sıvısının (SAS) 4 farklı konsantrasyonunun terapötik etkisini araştırmaktır. 60 adet BALB/c ırkı dişi fare, eşit sayıda 6 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu hariç diğer 5 grubu oluşturan deneklerin her iki gözüne 14 gün süreyle günde 2 defa %0.2?lik BEK?den 5?l; 15 ile 30. günler arasında ise I.gruba (KG grubu) serum fizyolojik, II. gruba %20, III. gruba %35, IV. gruba %50, V.gruba ise %100?lük SAS?tan günde 3 defa 5?l damlatılmıştır. Tüm gruplar, çalışmanın başlangıcında ve 15., 18., 22., 25., 28. ve 30. günlerinde gözkırpma sayısı, gözyaşı üretim miktarı, gözyaşı kırılma zamanı, korneal fluorescein boyanma ve impresyon sitolojisi testleri yönünden değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda histopatolojik olarak korneal epitelyal kalınlık, korneal damarlaşma ve yangısal hücre sayısı; western blot ve immunohistokimyasal analizler ile TNF-?, VEGF, K10, Ki67, AdipoR-1 ve AdipoR-2 protein yoğunlukları, TUNEL yöntemi ile de apoptotik hücre yoğunlukları değerlendirilmiştir. BEK uygulanan tüm grupların başlangıç ölçümlerine göre göz kırpma sayılarının, aköz gözyaşı üretim miktarlarının ve goblet hücre sayılarının azaldığı, gözyaşı kırılma zamanlarının kısaldığı, korneal fluorescein boyanma skorlarının ise arttığı saptanmış, terapötik açıdan en etkili sonuçlar %35, %50 ve %100 SAS gruplarında alınmıştır. Histopatolojik değerlendirmede KG grubu deneklerin korneal epitelyal tabakalarının inceldiği, korneal damarlaşma ve yangısal hücre sayılarının yüksek olduğu saptanmış, en etkili terapötik sonuçlar %35, %50 ve %100 SAS gruplarında alınmıştır. Western Blot analizine göre, tüm proteinlerin en yüksek seviyeleri KG grubunda, en düşük seviyeler ise TNF-?, VEGF ve K10 için kontrol ve %35 SAS; Ki67 ve AdipoR-1 için kontrol; AdipoR-2 için kontrol ve %35 SAS gruplarında alınmıştır. İmmunohistokimyasal analizlerde en düşük protein aktivasyonları TNF-?, VEGF ve K10 için kontrol, %35, %50 ve %100 SAS, AdipoR-1 için kontrol, %35 ve %50 SAS, AdipoR-2 için kontrol, %20, %35 ve %50 SAS gruplarında saptanmıştır. TUNEL yöntemine göre en yüksek apoptotik hücre skoru KG grubunda, en düşük skorlar ise istatistiki açıdan anlamlı fark göstermeksizin control ve tüm tedavi gruplarında ölçülmüştür. Bu değerlendirmelerden SAS?ın orta ve yüksek konsantrasyonlarının KG?nin klinik ve hücresel belirtileri üzerine faydalı etkiler oluşturduğu ve güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
01.04.2018
Keywords: Tedavi; fare; yangı; sığır amniyotik sıvısı; Kuru göz