Bir kuzuda saptanan subklinik küçük ruminant vebası (Peste des petits ruminants, PPR) olgusu - Gül, Yusuf; Kızıl, Ömer; İssi, Mustafa (My University, 2006)
Olgu Mardin İli Derik İlçesi Çiçekli Köyü'nden Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'ne muayene ve tedavi için getirilen 20 günlük, erkek Akkaraman bir kuzudur. Olgunun yapılan klinik muayenesinde vücut sıcaklığı 38.3 °C, solunum sayısı 36/dk ve kalp frekansı 116/dk bulunmuştur. Hayvanın zayıf, durgun ve takatsiz olduğu, hareket etmek istemediği, sırtı kambur ve karnı çekik tuttuğu gözlenmiştir. Ayrıca diş etlerinde, dilde, yanaklarda nekrotik lezyonlar ve proliferasyonlar olduğu görülmüş, deride tüm vücuda yaygın bir şekilde (kılsız olan bölgelerde daha belirgin) papül benzeri lezyonlar saptanmıştır. Klinik muayeneler sonucu PPR'm subklinik formu olacağı düşünülerek kestirilen hastadan alman marazi maddeler (lenf yumrusu, dalak, karaciğer ve antikoagulantlı kan) Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü aracılığı ile Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderilmiş ve laboratuvarda PPR antijeni yönünden yapılan Immunocapture enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) ile PPR tanısı konulmuştur.
Keywords: Klinik görünüm; kuzu; deri lezyonları; Peste-des-petits-ruminant virüsü; geviş getiren hayvanlar; semptomatik olmayan enfeksiyonlar