Karamağara (Keban / Elazığ) flüorit -molibdenit oluşuklarının jeokimyası - Çelebi, Hüseyin; Seyrek, Ali; Hanelçi, Şahin (My University, 1998)
Keban Simli Kurşun Yatağı Karamağara flüorit-molibdenit oluşuklarının araştırıldığı bu incelemede mineralizasyonun mikroskopik ve jeokimyasal özelliklerinin ortaya çıkarılmasına çalışılacaktır. Kalkşistlere bağlı bulunan mineralizasyonların F ve Mo derişimlerinın çok değişken olduğu saptanmıştır. Flüorit ve molibdenit hidrotermal evreye özgü pirit, galenit, sfalerit, kalkopirit ve baritin meydana getirdiği mineral topluluğu ile birlikte bulunmaktadır. Ortalama F oranı % 17,82, Mo oranı da % 0,26 olarak bulunmuştur. Bunların yanında Pb (% 0,43) ve BaO (% 0,73) bol miktarda bulunmaktadır. Eser elementlerden Ag (12 ppm), As (172 ppm), Bi (115 ppm) ve U (51 ppm) önemli derişimler göstermektedir. Clarke değerine göre Mo 1748 kat zenginleşme ile en derişen elementtir. Bunu Bi (573 kat), Se (502 kat), Pb (333 kat) ve F (285 kat) takip etmektedir. Korelasyon analizi çok sayıda element çifti arasında geçerli bağıntının bulunduğunu göstermektedir. F ile Mo arasında bir bağıntı bulunmamaktadır. Bu, F ile Mo'in iyi ayrışmadıklarını ifade etmektedir. Buna karşın F, Pb, Bi ve Hg ile, Mo de Se ve U ile uyumlu bağıntılara sahip bulunmaktadır. Bu elementler bölgede örtülü oluşukların aranmasında izsürücü element olarak kullanılabilirler. Pb-Pb/Zn uyumlu bağıntısı hidrotermal kökene işaret etmektedir. Bu bulguyu sülfitli mineral topluluğu, yüksek Ba ve düşük Cu, Zn, Cr ve Co derişimleri pekiştirmektedir. Olası bir işletme için tenörler yeterli olmakla beraber rezervlerin geliştirilmesi gerekmektedir.
Keywords: Jeoloji