Pseudolichus solutocurthus Dubinin, 1956 (Acarina, pterolichoidea) and Harpyrhynchus sp. (Acarina, Harpyrhynchidae Dubinin, 1957) species recorded for the first time on wild partridges in Turkey - Aksın, Nursel; Erdoğmuş, Zerrin (My University, 2005)
Bu araştırma, Elazığ yöresinde yabani kekliklerde bulunan akar türlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 1996-2000 avlanma mevsimlerinde 68 yabani keklik yakalanmış ve bunlar akar enfestasyonları yönünden muayene edilmişlerdir. Muayeneler sonucunda 8 keklikde akar enfestasyonu olduğu saptanmıştır. Enfeste kekliklerde 2 akar türü bulunmuştur. Bu türler; Pseudolichus solutocurtus (Dubinin, 1956) ve Harpyrhynchus sp. (Harpyrhynchidae Dubinin, 1957) olarak teşhis edilmişlerdir. Sonuç olarak bu çalışmayla, daha önce Türkiye akar faunası içinde bildirilmeyen 2 akar türünün varlığı ilk kez ortaya konmuştur.
Keywords: Türkiye; Acari; türler; mayt; keklik; Pseudolichus solutocurtus Dubinin