ÇOCUK SUÇLULUĞUNU ÖNLEMEDE DİN VE AHLAKIN ROLÜ - DEMİROL, ŞERAFETTİN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Çocuk ve suçları konusu, ülkemizde giderek büyüyen, yaygınlaşan bir sorun halini almıştır. Dolayısıyla çocuk suçlarının artması, toplumu oluşturan bireylerin sosyal bir problemidir. Bu sorun için kullanılan ceza uygulaması mevcut problemi çözmekte yetersiz kaldığı anlaşılmıştır. Bir toplumun sağlam temeller üzerinde ileriye yönelik gelişimi, toplumun özünü oluşturan çocukların gelişimi, eğitimi ve korunması ile ilgilidir. Oysa önemli olan husus, bu soruna tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi suçu önleme, suçtan caydırma ve yeniden sosyalleştirme kavramları açısından yaklaşmak gerekmektedir. Çocuk suçlarını önlemenin birçok yollarından biri olan din ve ahlâk'ın; çocuk suçlarını önlemeye dair etkilerini, aile, çevre ve eğitim süreci içerisinde ele alınması gerektiğini; çocuğun biyolojik, fiziksel ve psikolojik yapısına dayalı bozuklukların çocuk suçlarına olan katkısına ilaveten, din duygusu, ahlakî bilgi ve terbiyeden mahrum kalmasıyla birlikte oluşacak suç potansiyelini önlemede din ve ahlâkın rolü, çocuğun ailevî ve sosyal çevresi ile dinî ve ahlâkî terbiye eksikliğinden doğan sebeplere bağlı olarak suç sayılan fiilleri işlemeye müsait hale nasıl geldiği; karşı tedbirlerin neler ve nasıl olduğu bu araştırmamızın esas konusunu teşkil etmektedir. Anahtar Sözcükler : Çocuk, Ergen, Suç, Din.

Children and juvenile crimes (youth crimes) has become a widespread problem increasingly in our country. Therefore the increase in juvenile crimes is a social problem of individuals of society. Penalty application used for this problem has been understood that it is insufficient to solve the problem. Further development on solid foundations of a society is related to children's development, training and protection that constitute the essence of community. However the important point is that this problem should be approached by concepts in terms of crime prevention, crime deterrence and re-socialization as in developed country. Religion?ics is one of the ways to prevent Juvenile delinquency. The effects of preventing Juvenile delinquency should be taught by the family, society and education. Although biological disorders, physical disabilities and psychological disorders are the factors that help youth crime, religion?ics is playing an important role in preventing potential crime that is formed by lack of belief, moral knowledge and manners. How the family&social environment and lack of belief&manners pave the way for a good reason for youth crimes. What are the ways to prevent Juvenile delinquency? These above are the primary focus of our research. Keywords: Child, Adolescent, Crime, Religion.
The role of religion and ethics in the prvention of juvenile dlinquency
Keywords: Din