Sivas Kangal ve Alman Kurt Köpeklerinde Canine Herpesvirus-1 Seroprevalansı - Can, Kezban Şahna; Aslan, Öznur (My University, 2014)
Bu çalışmada; 40 adet Alman Kurt ve 55 adet Sivas Kangal olmak üzere toplam 95 adet köpek kanserum örneğinde canine herpesvirus-1 (CHV-1) antikorlarının ırk, cinsiyet ve yaş ile ilişkisininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Köpeklerden elde edilen serum örneklerinde CHV-1 antikor varlığıkomplement ilaveli virus nötralizasyon testi (VNT) ve ELISA tekniği ile araştırılmıştır. VNT ile 24hayvanda (%25.2) CHV-1 antikoru tespit edilmiştir. VNT ile seropozitif bulunan serum örnekleriELISA ile de pozitif bulunmuştur. Antikor pozitifliğinin cinsiyetle ilişkisi arasında anlamlı bir farkbulunamazken (P>0.05), Sivas Kangal köpeklerindeki seropozitiflik oranının Alman Kurtköpeklerindekinden daha fazla olduğu, seropozifliğin yaşla birlikte arttığı ve en yüksek oranda(%64.7) 5 yaş köpeklerde olduğu saptanmıştır.
Keywords: Viroloji; Veterinerlik