ELİF ŞAFAK'IN ROMANLARININ ARKETİPSEL SEMBOLİZM AÇISINDAN İNCELENMESİ - ONAT, GÖKŞEN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Carl Gustav Jung'un kuramlarından kaynaklanan arketipler, insanlığınevrensel simge yaratma biçimi olarak tanımlanmakta ve insanlığın ?en eskideneyimleri?ni ihtiva etmektedirler. Arketipler, mitoslar aracılığı ile insanlığınyüzyıllar süren serüveninde kendilerini efsane, destan ve masal gibi anlatılardaortaya koymuşlardır. Anlatı geleneğinin değişmesine bağlı olarak arketipler,simgesel anlatı alanlarını, roman ve hikâye gibi türlere taşımışlardır. Arketipselsembolizme dayanan inceleme metodu da edebû eserlerin simgesel yapısınıçözmede büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Biz de bu çalışmamızda oldukça gençyazarlarımızdan olan Elif Şafak'ın romanlarını arketipsel sembolizm açısından elealarak, eserlerin simgesel yapısını çözmeyi ve bu simgelerin eserlerinoluşmasındaki rolünü incelemeyi uygulamaya geçirmeye çalıştık.Anahtar Kelimeler: Arketipler, Elif Şafak, roman.

Archetipes origining from the theories of Carl Gustov Jung onedefined as the from of humanity?s universal symbol creating and include ?theoldest experiences? of humanity. Archetipes carry the symbolic description areasto the species like novels and tales. The examination method supported byarchetipal symbolism is useful in solving the symbolic structure of literanyworks. İn this study, we tried to solve the symbolic structure of her works and toexamine the role of this symbols in her works by taking charge of Elif Şafaknovels one of our youngest writers from the side of archetipal symbolismKey Words : Archetipes, Elif Şafak, novel
The research of the novels of Elif Şafak by the way of archetypal symbolism
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı