ŞÂFİÎ MEZHEBİ'NİN GELİŞİMİNDE MÜZENÎ'NİN ROLÜ - AYDEMİR, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bütün evrensel dinlerde olduğu gibi İslam dininde de mezhepler var olmuştur. Bunlar içinde Şafiî mezhebi, İslam dininin önde gelen fıkhî mezheplerinden biri olup, İmam Şafiî olarak bilinen Ebû Abdillâh Muhammed b. İdris tarafından kurulmuştur. Hicrî 150 yılında doğan İmam Şafiî, Malikî ve Hanefi Mezhebini mezc eden bir görüş ileri sürerek Şafii Mezhebinin ilk temelini atmıştır. Daha sonra hicrî 199 yılında Mısır'a giden Şafiî, eski görüşlerinden vazgeçerek yeni bir oluşum içine girmiştir. Kaynak eserlerde "Mezheb-i Cedid" olarak geçen bu oluşum, Şafiî ve Mısır'daki talebelerinin özverili çalışmaları neticesinde dört yıl gibi kısa bir sürede oluşum evresini tamamlamıştır. Şafiî'nin Mısır'daki talebeleri arasında bulunan Müzenî'nin çalışması ayrı bir öneme haizdir. Biz de bu çalışmamızda "Şafii mezhebinin gelişiminde Müzenî'nin rolünü" beyan etmeye çalışacağız. Bu çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmamızın konusu, önemi ve yöntemi gibi teknik bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde fıkhın Müzenî'ye kadarki gelişim süreci hakkında bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde Müzenî'nin hayatı ve ilmî şahsiyeti hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Müzenî'nin Şafii mezhebinin gelişimindeki katkıları beyan edilmiştir. Sonuç bölümünde ise konu hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.

There are different religious sects as in the all religious. One of them is Shafi doctrine and it is one of the leading sects of Islam and it was founded by Ebû Abdillâh Muhammed b. İdris known as Imam Shafi. Coming up with an idea Imam Shafi, who was born in 150 A.H, founded the first basics of Shafii, doctrine by combining Maliki and Hanafi Doctrine. When Shafi went to the Cairo in 199 A.H. he abandoned his previous ideas and tried to found a new formation. As known Mezheb-i Cedid in the source books, this new formation completed its creation phase within four years with the help of devoted works of his student in Egypt. Among Shafii's students Muzeni's works have a special importance. In this study we are going to explain the role of Muzeni in the formaiton of Shafii doctrine. Our study consist of an introduction part, two other parts and a conclusion part. In the introduction part it was given technical information like topic, method and aim of the study. In the first part of we mentioned about the study Muzeni's life, his educational life, his teachers and students. In the second part it was mentioned about the role of Muzeni in the formation of Shafii doctrine. Also in the conclusion part a general evaluation was made about the topic.
Muzeni's role in the formation of Shafii doctrine
Keywords: Din