DISABILITY AND GROTESQUE IN OF MICE AND MEN AND THE HEART IS A LONELY HUNTER - DEMİRBAŞ, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tezin amacı John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar (1937) ile Carson McCullers'ün Yalnız bir Avcıdır Yürek (1940) adlı romanlarında engellilik ve grotesk kavramlarını incelemektir. Engelliliğin Amerikan edebiyatında 20. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkış şeklini, etkilerini ve sonuçlarını sosyal ve tarihsel olarak göstermeyi de hedeflemektedir. Bu bağlamda, engelli insanlara karşı önyargılı bir bakış açısının var olduğunu ifade etmek önemlidir. Engelli insanlar ayrımcılığa uğramış ve toplum tarafından büyük bir problem olarak kabul edilmişlerdir. 1990 yıllarında ortaya çıkan Engellilik Çalışmaları, engellilere karşı tıbbi model yerine genel bakış açısına odaklanmıştır. Engellilik çalışmalarında Davis, Stiker, Qicke, Titchkosky, Garland-Thomson ve Longmore gibi önemli kuramcılar eleştirel çözümlemeler getirmişler ve Engellilik çalışmalarının alanını geliştirmişlerdir. Böylece, engellik çalışmalarının alanı engelli insanların sosyal ve kültürel durumlarını göstermeye başlamıştır. Önemli kuramcıların görüşlerine bağlı olarak hem Fareler ve İnsanlar hem de Yalnız bir Avcıdır Yürek adlı romanlarda engellilik çalışmalarının kuramları doğrultusunda inceleme yapılmıştır. Ek olarak, Batı edebiyatında engelli bireylerin fiziksel görünüşleri sıklıkla grotesk olarak kabul edilmektedir. Engelli bireylerin fiziksel özelliklerinin göz önünde bulundurularak grotesk olarak yansıtılması birçok toplum anlayışında karşımıza çıkmaktadır. Grotesk terimi edebi eserlerimizde karşımıza çıkmış ve özellikle Amerikan güney gotik edebiyatının temel özelliklerinden biri olmuştur. Ayrıca, grotesk kavramı edebiyatta ve sanatta tarihsel süreç içerisinde açıklanarak engellilik ile bağlantısı incelenmektedir. Wolfgang Kayser ve Mikhail Bakhtin'in görüşlerine göre, grotesk düşüncesi değiştirilmiş ve estetik bir tür olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kayser ve Bakhtin'in katkılarıyla, Modern çağda groteskin amacı cinsiyet, ırk ve engellilik gibi kavramları ortaya koymaktır. Bu amaçla, çalışmamız öncelikle engellilik ve engellilik çalışmaları hakkında genel bilgiler verip engelliğin tarihsel gelişimini de göz önüne alarak grotesk ve engellilik arasındaki ortak noktaları açımlayacaktır. Engellilik ve grotesk kavramları karakterler aracılığıyla yazarlarımızın eserlerinde örneklendirilmiştir.

The aim of this thesis is to examine the concepts of disability and grotesque in John Steinbeck's Of Mice and Men (1937) and Carson McCullers's The Heart is a Lonely Hunter (1940). This thesis also aims to illustrate the first appearance of disability in American literature and its impacts and consequences socially and historically in the first half of the 20th century. In this case, it is important to express that there has been a biased point of view towards disabled people; disabled people have been discriminated and they are accepted as a major problem by society. Disability Studies which has emerged in the 1990s focuses on a general perspective towards disabled people rather than the medical model. The most important theorists in Disability Studies such as Davis, Stiker, Qicke, Titchkosky, Garland-Thomson, and Longmore have brought critical analyses toward a general perspective. They expanded the scope of Disability Studies. Thus, the scope of Disability studies started to demonstrate the social and cultural conditions of disabled people. Based on the views of some significant theorists, both Of Mice and Men and The Heart is a Lonely Hunter are examined in line with the theories of Disability Studies. In addition, In Western literature, the appearance of physical disability is often accepted as grotesque. The term 'grotesque' appears in our literary works and has become one of the main features of the Southern Gothic. Besides, the concept of 'grotesque' is examined in the historical process both in art and literature. According to Wolfgang Kayser and Mikhail Bakhtin's views, the idea of grotesque has been changed and started to be used as an aesthetic genre. In the modern era, the purpose of the grotesque is to demonstrate modern issues such as gender, race, and disability with the contributions of Kayser and Bakhtin. For this purpose, this thesis gives general information about disability and disability studies by taking into account the historical development of disability and clarifies common grounds between disability and grotesque. The concepts of disability and grotesque are exemplified in the works of John Steinbeck and Carson McCullers through the characters.
Fareler ve İnsanlar ile Yalnız Bir Avcıdır Yürek adlı romanlarda engellilik ve grotesk
Keywords: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı; İngiliz Dili ve Edebiyatı