MALATYA İLİNDEKİ MARYAP, KALDIRIM VE HALİKAN GÖLETLERİ ZOOPLANKTONU - BULUT, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Maryap, Kaldırım ve Halikan Göletleri'nin zooplanktonu Mart 2012-Şubat 2013 tarihleri arasında incelenmiştir. Çalışma boyunca her ay su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen gibi bazı fiziksel ve kimyasal parametreler ölçülmüştür. 3 gölette Rotifera'dan 71, Cladocera'dan 13, Copepoda'dan 6 tür olmak üzere toplam 90 tür teşhis edilmiştir. Elde edilen bu çalışmanın verileri, birey sayıları, nisbi yoğunluk, tür zenginliği, benzerlik indeksi açısından değerlendirilmiştir. Maryap Göleti'nin Shannon Wiener indeks sonuçlarına göre tür çeşitliliği en yüksek nisan ayında (H'=1,96) ve en düşük değeri ise Eylül ayında bulunmuştur (H'=0,94). Kaldırım Göleti'nin Shannon Wiener indeks'i en yüksek Haziran ayında (H'=2,00) ve en düşük değeri ise eylül ayında bulunmuştur (H'=0,56). Halikan Göleti'nin Shannon Wiener indeks'i en yüksek nisan ayında (H'=1,51) ve en düşük değeri ise Mart ayında bulunmuştur (H'=0,63). Maryap Göleti'nin Margalef indeks analizi sonuçlarına göre tür çeşitliliği en yüksek nisan ayında (D=4,01) ve en düşük değeri ise haziran ayında bulunmuştur (D=1,07) Kaldırım Göleti'nin Margalef indeks'i en yüksek mayıs ayında (D=2,90) ve en düşük değeri ise eylül ayında bulunmuştur (D=0,40) Halikan Göleti'nin Margalef indeks'i en yüksek nisan ayında (D=2,79) ve en düşük değeri ise şubat ayında bulunmuştur (D=0,58). Sorenson Benzerlik indeksi Maryap ve Kaldırım Göletleri arasında % 67 ile en yüksek oranda, Maryap ve Halikan Göletleri arasında % 63 ile en düşük değeri kaydedilmiştir. Tüm zooplankton içinde Rotifera % 79 ile, Cladocera % 15 ve, Copepoda % 6'lık oranla temsil edilmiştir. Zooplankton türlerinin bazılarının fotoğrafları bilgisayarlı mikroskop sistemi ve taramalı elektron mikroskobu (SEM)'yla çekilmiştir.

The zooplankton of Maryap, Kaldırım and Halikan Ponds were determined between March 2012-February 2013. Some chemical and physical parameters as water temperature, pH, dissolved oxygen were also measured in situ, monthly. Total of 90 zooplankton species; 71 Rotifera, 13 Cladocera, 6 Copepoda species were identified in three ponds. The datas of this study were evaluated number of individuals, frequency of occurence, species richness, similarity index. As a result of Shannon Wiener index analysis of Maryap Pond, species richness was found highest in april (H'=1,96) and the least index value was found in september (H'=0,94). Shannon Wiener index analysis of Kaldırım Pond was found highest in june (H'=2,00) and the least index value was found in september (H'=0,56). Shannon Wiener index analysis of Halikan Pond was found highest in april (H'=1,51) and the least index value was found in march (H'=0,63). According to Margalef index analysis of Maryap Pond, species richness was found highest in april (D=4,01) and the least value was found in january (D=1,07). Margalef index analysis of Kaldırım, species richness was found highest in may (D=2,90) and the least value was found in september (D=0,40). Margalef index analysis of Halikan Pond, species rihness was found highest in april (D=2,79) and the least value was found in february (D=0,58). The Sorenson Similarity index was found highest with 67% between Maryap and Kaldırım Ponds and lowest value was found with 63% between Maryap and Halikan Ponds. Among all zooplankton Rotifera was represented with Rotifera 79%, Cladocera 15% and Copepoda 6%. Photos of some of zooplankton species were taken with Scanning electron microscope (SEM) and a computerized microscope system Clemex Image Analyser.
Zooplanton of Maryap, kKldirim and Hali?kan ponds in Malatya
Keywords: Su Ürünleri