KAHRAMANMARAŞ'TA KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ÇIKAN ATIK MOLOZLARIN YOL ÜST YAPISINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN DENEYSEL VE MALİYET OLARAK ARAŞTIRILMASI - SALMAN, OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Son yıllarda hızla artan nüfus ve tüketim anlayışı, sınırlı ham madde kaynaklarında hızlı bir şekilde azalmaya sebep olmuştur. Bundan dolayı mevcut kaynakların daha ekonomik kullanılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle kaynakların optimum şekilde değerlendirilmesi yeryüzündeki insan hayatının sürekliliğini sağlayabilmek için oldukça önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu tez çalışmasında kentsel dönüşüm sürecinde oluşan inşaat atık molozlarının geri dönüşümü amacıyla yol altyapısında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle öğütülmüş atıklar Karayolları Teknik Şartnamesinde verilen granülometriye göre elenmiş ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Sonrasında, dolgu, alt temel ve plent miks temel olarak tasarlanan ve çeşitli oranlarda atık malzeme içeren karışımlar Modifiye Proctor deneyine göre belirlenen optimum su içeriklerinde sıkıştırılmıştır. Elde edilen numunelerin mukavemet özellikleri Kaliforniya Taşıma Oranı (CBR) deneyi ile belirlenip Karayolları Teknik Şartnamesinde verilen şartlarla karşılaştırılmıştır. Son olarak, doğal ve inşaat yıkıntı atığından elde edilen agreganın karayolu inşasında kullanılmasına yönelik karşılaştırılmalı bir maliyet analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, İnşaat ve yıkıntı atığının temel altındaki dolgu alanında bütünüyle kullanılabileceği, Plent Miks ve Alt Temel bölgelerinde ise kısmi oranlarda kullanılabileceği belirlenmiştir. Maliyet açısından incelendiğinde, inşaat yıkıntı atıklarından agrega temin etmenin oldukça ucuz bir işlem olması nedeniyle, Alt Temel, dolgu ve Plent Miks Temel tabakalarında ve zemin iyileştirmelerinde kullanımlarının oldukça ekonomik olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: İnşaat yıkıntı atığı, Modifiye Proctor, Kaliforniya Taşıma Oranı (CBR), Karşılaştırmalı maliyet analizi

The rapid increasing population and consumption understanding in recent years has caused a rapid decrease in the limited raw material resources. As a result of this situation, the necessity to use the existing resources more economically has emerged. Therefore, 'Optimum use of resources' has been a very important research topic in order to ensure the continuity of human life on earth. In the scope of this study, firstly the granulated wastes are sieved according to the granulometry given in the Turkey Highways Technical Standard and physical properties were investigated. Subsequently, mixtures which were designed as filling, sub-base and Plent Mix and containing various amounts of waste material were compacted in optimum water contents determined according to modified Proctor test. The strength properties of these samples were determined by California Bearing Ratio (CBR) test and compared with the specifications given in the Turkey Highways Technical Standard. Finally, a comparative cost analysis was conducted for the use of aggregate obtained from natural and construction debris in road construction. According to the findings, it is determined that construction debris can be used completely in the filling under the foundation and it can be used in certain proportions in the sub-base and Plent Mix Foundation layers. In terms of cost, it was found to be very economical to use in filler, sub-base and plant mix base layers and soil improvements, since aggregate from construction debris wastes is a very cheap process. Keywords: Construction debris waste, Modified Proctor, California Bearing Ratio, Comparative Cost Analysis.
Experimental and cost investigation of the availability of waste molises from urban transformation in Kahramanmaras
Keywords: Ulaşım