FAVİPİRAVİR İÇİN OLASI İLAÇ TAŞIMA SİSTEMİ OLARAK KATKILANMIŞ GRAPHDİYNE NANO KÜMESİNİN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN KUANTUM MEKANİK METOTLAR İLE İNCELENMESİ - YILDIZ, HACI (Fırat Üniveristesi, 2024)
Kanser tedavisinde amaç, sağlıklı dokulara herhangi bir zarar vermeden hastalıklı dokulaları seçmek ve ortadan kaldırmaktır. Son yıllarda gelişmekte olan nanoteknoloji bu amaca hizmet etmektedir. Nanoteknoloji sayesinde akıllı ilaç taşıma sistemleri geliştirilmiştir. Akıllı ilaç taşıma sistemlerini amacı, ilacı sadece vücuttaki kanserli bölgelere taşımak ve sağlıklı dokulara herhangi zarar vermeden hastalığı iyileştirmektir. Akıllı ilaç taşıma sistemlerinde önemli özelliklerinden dolayı karbon malzemeler kullanılmaktadır. Bu özellikler, olağanüstü optik, termal, elektronik ve mekanik özelliklerdir. Ayrıca karbon malzemeler ilaç yükleme için geniş yüzeyi sayesinde kansere karşı çeşitli tedavi ve teşhis yöntemleriyle birleştirilerek farklı alanlarda da kullanılabilmektedirler. Karbon bazlı malzemeler ( grafdin, fulleren, grafen) çeşitli maddelerle (Nikel, Alüminyum, Silikon) katkılanarak daha kullanılabilir hale getirilmektedir

The aim of cancer treatment is to select and remove diseased tissues without damaging healthy tissues. Nanotechnology, which has been developing in recent years, serves this purpose. Thanks to nanotechnology, smart drug delivery systems have been developed. The aim of smart drug delivery systems is to transport the drug only to the cancerous areas in the body and to cure the disease without damaging the healthy tissues. Carbon materials are used in smart drug delivery systems due to their important properties. These features are; outstanding optical, thermal, electronic and mechanical properties. In addition, carbon materials can be used in different areas by combining them with various treatment and diagnostic methods against cancer, thanks to their large surface for drug loading. Carbon-based materials (graphdin, fullerene, graphene) are made more usable by doping with various materials (Nickel, Aluminum, Silicon).
Investigation of the structural and electrical properties of the doped graphdiyne nano cluster as a possible drug delivery system for favipiravir with quantum mechanical methods
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği