KİTOSAN KATKILI ZN ESASLI HİDROKSİAPATİT NUMUNELERİN IN VİTRO BİYOAKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI - EFE, HARUN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, sol-jel metodu ile üretilen Çinko (Zn) esaslı kitosan katkılanmış hidroksiapatit (HAp) örneklerinin kristal yapıları, fonksiyonel grupları, morfolojik yapıları, elementel bileşimler, antimikrobiyal aktiviteleri ve yapay vücut sıvısı (SBF) içindeki yapısal değişimleri araştırıldı. Sentezlenen örneklerin kristal yapıları, XRD analizi tekniği ile fonksiyonel gruplar ise Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ile saptandı. Enerji dağılımlı X-ışını (EDX) spektroskopisi ile donatılmış taramalı elektron mikroskopisi (SEM) cihazıyla, örneklerin morfolojileri ve elementel bileşimleri belirlendi. Çalışma sonunda, sentezlenen numunelerin antimikrobiyal aktiviteye sahip oldukları gözlendi. Kitosan katkılanması ve SBF etkisi sonucunda kristalleşme yüzdelerinin değiştiği saptandı. Morfolojik olarak ise kayda değer herhangi bir değişiklik gözlenmedi.

In this study, the crystal structure, functional groups, morphological structure, elemental compositions, antimicrobial activity and structural changes in the simulated body fluid (SBF) of Zinc (Zn)-based hydroxyapatite (HAp) samples, synthesized by sol-gel method, doped with chitosan at different amounts were investigated. The crystal structure of the synthesized samples was determined by X-ray diffraction (XRD) technique; the functional groups of the samples were determined by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. The morphologies and elemental compositions of the HAp samples were carried out by scanning electron microscopy equipped with energy dispersive X-ray (EDX) spectroscopy. It was observed that the synthesized samples had antimicrobial activity. Chitosan addition and the effect of SBF were found to change the crystallization percentages of the samples. No significant changes were observed as morphologically.
Investigation of in vitro bioactivities of Zn-based hydroxyapatite samples doped with chitosan
Keywords: Biyoteknoloji; Biyokimya