HUKUK-İ AİLE KARARNAMESİ’NDE HANEFÎLER DIŞINDAKİ MEZHEPLERİN GÖRÜŞLERİNE DAYANAN MADDELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Aydemir, Ramazan; Sarıtepe, Erdoğan (Fırat University, 2020)
Bütün hukuk sistemlerinde olduğu gibi İslam Hukukunun da vazgeçilmez bir parçası olan Aile Hukuku, İslam tarihi boyunca ilk kez Osmanlı Devleti’nin son dönemine doğru, 1917 tarihinde, “Hukuk-i Aile Kararnamesi” adı altında müstakil bir kanun halinde tanzim edilmiştir. İlk olma özelliğine sahip bu kararname hazırlanırken, Osmanlı Devleti’nde resmi olarak uygulanan Hanefi mezhebi dışındaki mezhep ve İslam hukukçularının görüşlerinden de geniş çaplı faydalanılmıştır. Bu çalışmada Hanefi mezhebi dışında diğer mezheplerden alınan maddeler ve alındığı mezhep veya İslam hukukçuları tespit edilerek görüşleri değerlendirilecektir.
Evaluation of Substances Based on The Views of The Secrets Except The Hanefis in The Ottoman Law of Family Right
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları