EFFECTS OF ZINC ADDED TO DIET ON THE GROWTH PARAMETERS OF CARP JUVENILE (CYPRINUS CARPIO) - MUSTAFA, SHOKRI OMAR MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sazan balığı ( Cyprinus carpio ), önemli ekonomik değeri ve besin kalitesi yüksek bir protein kaynağıdır. Bu nedenle çiftliklerde yetiştirilmesi dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. Balık çiftliğinin tüm harcamalarının en büyük kısmını sazan yemi oluşturmaktadır. Sonuç olarak , erken büyüme evrelerinde ve ilk aylarda uygun mineral takviyesi, sazan büyümesini desteklemek için hayati önem taşır. Mevcut araştırma , diyete eklenen farklı çinko seviyelerinin büyüme parametreleri ( ağırlık artışı WG; orantılı ağırlık artışı, PG; spesifik büyüme oranı, SGR; yemden yararlanma oranı, FCR ; kondisyon faktörü, CF ) ve adi sazan yavrularının antioksidan parametreleri ( süperoksit dismutaz, SOD ve katalaz, CAT). Bu amaçla, artan çinko seviyeleri ile aşağıdaki diyet tedavilerini sağlamak için bazal diyete dereceli seviyelerde diyet çinko sülfat eklenen dört izo-azotlu (% 35 ham protein) pratik diyet üretildi (T1, kontrol, 85 mg Zn kg- - 1 ; T2, 105 mg Zn kg -1 ; T3, 125 mg Zn kg -1 ve T4, 145 mg Zn kg -1 ). Bulgular, diyete çinko ilavesinin yavru sazanın SGR, WG, FCR, PG ve CF değerleri üzerinde olumlu bir sonuç verdiğini göstermiştir. İncelenen tüm parametreler için, en iyi sonuçlar T2 (105 mg Zn kg -1 ) ile beslenen yavrularda bulundu, ancak önemli ölçüde en düşük büyüme (P < 0.05), 85 mg Zn/kg -1 içeren temel diyetle beslenen yavrularda elde edildi. . Bulgular ayrıca 105 ve 125 mg Zn/kg -1 diyetinin, 85 ve 145 mg Zn/kg -1 içeren diyetlerle beslenenlere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek FCR, SGR ve ortalama günlük ağırlık artışına (ADG) neden olduğunu gösterdi. Ayrıca, 105 mg/kg -1 rasyona kadar artan rasyon çinko miktarları ile yem alımı artırılmıştır. Antioksidan çalışmasında SOD ve CAT analiz sonuçları diyetlerdeki artan Zn oranında lineer bir artış göstermese de kontrol gruplarına göre daha yüksek değerler elde edilmiştir. SOD en yüksek değerleri karaciğer için T3'te (0,713±0,220) ve kas için T1'de (0,751±0,144), CAT değerleri en yüksek karaciğer için T2'de (0,849±0,115) ve kas için T2'de (1,059±0,148) elde edildi. MDA değerleri kas için kontrol grubuna göre tamamen yüksekti ve karaciğer için T2 deneme grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bir değer elde edildi (1,671±0,230). Sonuç olarak, bu çalışma yavru sazanların büyüme performansını artırmak için rasyonlarda 105 mg Zn kullanımının olumlu etkilerini doğrulamaktadır. Ayrıca SOD ve CAT analiz sonuçları da bu çalışmada yavru sazanların büyüme performansını artırmak için rasyonlarda 105 mg Zn kullanımının olumlu etkilerini doğrulamaktadır. Bu çalışmanın bulguları bilim adamlarına yardımcı olacaktır; yavru sazan için diyet Zn konsantrasyonlarını optimize etmek için balık yemi üreticileri ve balık çiftçileri. Bu çalışmanın bulguları bilim insanlarına yardımcı olacak; yavru sazan için diyet Zn konsantrasyonlarını belirlemede balık yemi üreticileri ve balık yetiştiricileri.tır

The common carp (Cyprinus carpio) is a protein source with important economic value and high nutritional quality. Therefore, its cultivation in farms is widely practiced in the world. Carp food constitutes the highest amount of the all expenditure of the fish ranch. Consequently, proper mineral supplementation in the early growth phases and at an early month is Vital to support carp growth. The current research investigated the effect of different level of zinc added to diet on the growth parameters (weight gain WG; proportional growth in weight, PG; specific growth rate, SGR; feed conversion rate, FCR; condition factor, CF), and antioxidant parameters (superoxide dismutase, SOD and catalase, CAT) of the common carp juveniles. For this aim, four iso-nitrogenous (35% crude protein) practical diets were produced with graded levels of dietary zinc sulphate added to the basal diet to provide the following dietary treatments with increasing zinc levels (T1, control, 85 mg Zn kg-1; T2, 105 mg Zn kg-1; T3, 125 mg Zn kg-1 and T4, 145 mg Zn kg-1). The findings showed that the dietary zinc addition had a positive outcome on the SGR, WG, FCR, PG and CF values of juvenile carp. For all parameters studied, the best results were found in the juveniles fed T2 (105 mg Zn kg-1), but the significantly lowest growth (P < 0.05) was obtained in juveniles fed the basal diet containing 85 mg Zn/kg-1. The findings also showed that 105 and 125 mg Zn/kg-1 diet caused significantly higher FCR, SGR and average daily weight gain (ADG) in comparison to those fed with diets containing 85 and 145 mg Zn/kg-1. In addition, feed intake was raised with increasing dietary zinc amounts up to 105 mg/kg-1 diet. In the antioxidant study, even though the SOD and CAT analysis results did not show a linear increase in the increasing Zn ratio in the diets, higher values were obtained compared to the control groups. SOD highest values in T3 for liver (0.713±0.220) and T1 for muscle (0.751±0.144), CAT values highest in T2 for liver (0.849±0.115) and T2 for muscle (1.059±0.148) was obtained. MDA values were completely higher for the muscle than for the control group, and for the liver, a lower value was obtained in the T2 trial group than the control group (1.671±0.230). In conclusion, this study confirms the positive effects of the use of 105 mg of Zn in diets to enhance growth performance of carp juveniles. In addition, SOD and CAT analysis results also confirm the positive effects of using 105 mg Zn in the diets to increase the growth performance of juvenile carp in this study. The findings of the present study will help scientists; fish feed producers and fish farmers to optimize dietary Zn concentrations for juvenile carp. The findings of this study will assist scientists; fish feed manufacturers and fish breeders in determining dietary Zn concentrations for juvenile carp. Keywords: Carp feed, Feed Conversion Rate, Zinc, Nutrition, Proportional Growth, Antioxidant, Cyprinus Carpio
Sazan yavrularının (Cyprinus carpio) diyetine ilave edilen çinkonun büyüme parametreleri üzerine etkileri
Keywords: Su Ürünleri