Unilateral parsiyel salpenjektominin over histopatolojisi üzerine etkilerinin incelenmesi: Deneysel çalışma - Atilgan, Remzi; Sapmaz, Ekrem; Çelik, Aygen; Akpolat, Nusret; Özcan, Zeynep; Kavak, Salih Burçin; Yücebilgiç, Tansel S. (My University, 2005)
Amaç: Ratlarda unilateral parsiyel salpenjektominin 1. ve 6. ayda over histopatolojisi üzerine etkilerinin incelenmesi.Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Elazığ.Materyal ve Metod: 20 adet erişkin, düzenli siklusa sahip Wistar albino cinsi dişi rat, estrus fazında, rastgele 4 gruba ayrıldı. G1 (n=5): Batın açılıp kapatılan ve 1 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. G2 (n=5): Sol parsiyel salpenjektomi yapılıp 1 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. G3 (n=5): Batın açılıp kapatılan ve 6 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. G4 (n=5): Sol parsiyel salpenjektomi yapılıp 6 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. Sol over dokusu histopatolojik inceleme için %10’luk formaldehitle fikse edildi, parafin bloklara gömüldü, 4-mikrometre kalınlığında kesit alındı. Kesitler hematoksilen-eozin ile boyandı. Işık mikroskopisi altında incelenen preparatlarda primordial, primer, sekonder ve tersiyer foliküller sayıldı. Hepsi toplanarak over folikül rezervi saptandı. Atretik foliküller, corpus luteum, corpus albicans sayıldı. Total corpus hesaplandı. Corpus luteum içi anjiogenesiz varlığındaki gerileme incelendi. Ovaryan stromada fibrosis varlığı incelendi. Corpus luteum içi anjiogenezisdeki gerileme ve fibrozis varlığı için ordinal skala (yok=0p, var=1p, çok var=2p) oluşturuldu. Overdeki folikül kisti sayıldı, overdeki folikül kisti için ayrIıca nominal skala (makroskobik olarak yok=0p, var=1p) oluşturuldu. G1-G2 ile G3-G4 ile karşılaştırıldı (yaş karşılaştırmalı gruplar). Ordinal veriler için Mann Whitney U testi, nominal veriler için X2 testleri kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Tüm bu parametreler arasında Spearman bağını analizi yapıldı.Bulgular: G1-G2 ile, G3-G4 ile karşılaştırılığında corpus luteum içi anjiogenezisdeki gerileme G2 ve G4’de anlamlı olarak düşük (p<0.05, Mann Whitney U test), atretik folikül sayısı ve ovaryan stromada fibrozis gelişimi anlamlı olarak yüksek (p<0.05, Mann Whitney U test) bulundu. Ayrıca G2’de sekonder folikül sayısı G1’e göre anlamlı olarak düşük (p<0.05, Mann Whitney U test) bulundu. Diğer değerler benzer bulundu (p>0.05, Mann Whitney U test). G2 ve G4’te birer ratta makroskobik folikül kisti tespit edildi (p>0.05, X2 test). Bu ratlarda gruplarına gore over follikül rezervi elemanları en düşük sayıda, fibrozis ise en yüksek idi. Sperman bağıntı analizinde over follikül rezervi ile primordial (rs=0.7), primer (rs=0.8), sekonder folikül (rs=0.6) arasında olumlu bağıntı, folikül kisti (rs=-0.6) ve rat yaşı (rs= -0.6) arasında olumsuz bağıntı tespit edildi.Sonuçlar:Korpus luteum içi anjiogenezisdeki gerilemeyi azaltmakta, atretik folikül ve ovaryan stromada fibrosis gelişimini artırmaktadır. Overde makroskobik kist gelişimine neden olmaktadır. Parsiyel salpenjektomi gerek erken gerekse geç dönemde over üzerine olumsuz etki yapabilir.
Keywords: Modeller; teorik; Sıçan; Wistar; Modeller; hayvan; Overektomi; Korpus luteum