Evde Sağlık Hizmeti Verilen Bireylerin Hastalık Durumlarının Ve Sosyodemografik Özeliklerinin Değerlendirilmesi - Taşdemir, Rabia Akel; Oğuzöncül, A.ferdane (HTA Department of Turkish MoH, 2019)
Evde Sağlık Hizmeti Verilen Bireylerin Hastalık Durumlarının ve Sosyodemografik Özeliklerinin Değerlendirilmesi Rabia Taşdemir ¹ A. Ferdane Oğuzöncül² ÖZET Nüfusun yaşlanması, kronik hastalıkların dünyada ve ülkemizde giderek artması evde sağlık hizmetlerine olan gereksinimi artırmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sağlık hizmetlerini mobilize hale getiren “Evde Sağlık Hizmetleri” ilk olarak 2011 yılında uygulamaya konulmuştur. Bu uygulama ile yaşlı, yatağa bağımlı, engelli, kronik hastalığı olanlar, ameliyat sonrası bakıma ihtiyacı olanlar, kanser hastaları gibi tanısı konulmuş hastalara kendi ev ortamında uzman bir sağlık ekibi tarafından düzenli ve nitelikli sağlık hizmeti verilmesini amaçlanmıştır. Bu çalışma Balıkesir İlinde, Bigadiç Devlet Hastanesi’nden Evde Sağlık Hizmeti alan bireylerin demografik özelliklerini ve hastalık dağılımlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmaya, 01-30 Ekim 2017 tarihleri arasında Bigadiç ilçesi kapsamında evde sağlık hizmeti alan ve Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Evde sağlık Hizmeti Koordinasyon Merkezi’ne kayıtlı 54 hasta birey dâhil edilmiştir. Veriler Evde Sağlık Hizmeti Koordinasyon Merkezinin hazırladığı hasta takip formları incelenerek toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan bireylerin %72.2’sinin 65 yaş ve üzeri olduğu, %63’ünün kadın olduğu ve %100’ünün sosyal güvencesinin bulunduğu, %18,5’inin okur-yazar olmadığı saptanmıştır. Hastaların %35.2’sinın nörolojik, %7.40’nın psikiyatrik, %7.40’nın kas hastalıkları, %5.5’nin gastrointestinal sistem hastalıkları olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda evde bakım hizmetlerinin devlet hastanelerinde zorunlu hale getirilmesi bakım ihtiyacı olan daha çok kişiye ulaşılabilmesi bakımından olumlu sonuçlar sağlamıştır.   Anahtar Kelimeler: Evde Sağlık Hizmetleri, Evde Sağlık, Kronik Hastalık