TABAN İZOLASYONLU BİNALARIN SARSMA TABLASI DENEYİ İLE DİNAMİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - BAHÇE, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi TABAN İZOLASYONLU BİNALARIN SARSMA TABLASI DENEYİ İLE DİNAMİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Erkan BAHÇE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı -2005- Yapıları, zeminlerinden etkileyen deprem kuvvetlerine benzer kuvvetlerle sarsarak içlerinde atalet kuvvetleri oluşturarak deprem etkilerine benzer etkiler altoda denenmek için sarsma tablası yapma düşüncesi 1960'lı yıllarda ortaya atılmış ve günümüze kadar hâlâ araştırmalar devam etmektedir. Bu çalışmada, deprem etkisi altodaki yapıların titreşimlerini azaltmak için kullanılan taban izolasyonu uygulaması deneysel olarak incelenmiştir. Bu deneysel çalışmada yapıya uygulanacak yer hareketi tasarlanan bir sarsma tablası ile sağlanmıştır.Deneyde ölçekli yapı modeli olarak çelik konstrüksiyondan oluşmuş üç katlı ölçekli bir bina modeli kullanılmıştır ve sistem cevaplarım ölçmek için ölçme cihazı olarak ivme ölçer kullanılmıştır.Deneysel çalışmanın yanı sıra deney düzeneğinin matematiksel modeli oluşturularak nümerik çözümleri de elde edilmiştir.MATLAB 6.5 paket programı kullanılarak elde edilen sonuçlar grafiksel olarak kıyaslanmış ve irdelenmiştir.Bu sonuçlara göre en iyi sönümleme 3. katta olmak üzere yaklaşık olarak %50 oranında elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sarsma tablası, Taban izolasyonu, Sismik denetim IV
The examination of dynamic behaviour of base insulation building with shaking table experiment
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği