Eczacı ve aktarların bitkisel ürünlere yönelik görüş ve bilgi düzeylerinin değerlendirildiği bir anket çalışması: Kayseri ili örneği, Türkiye - Yaşar, Betül Nur; Kaya, Zeynep; Yıldırım, Aybeniz; Bitiş, Leyla (Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’nin Kayseri ilinde faaliyet gösteren 35 eczacı ve 14 aktarın bitki ve bitkisel ürün kullanımı hakkındaki bilgi düzeyi ve görüşlerini kesitsel saha çalışması kapsamında yüz yüze anket yöntemiyle değerlendirdi. Bulgularımız eczacıların bitkisel ürünler konusunda iyi düzeyde eğitim alıp yüksek bilgiye sahip olduğunu; aktarlarda ise bu alanda eğitim yeterliliğinin bulunmadığını gösterdi. Pandemi döneminde her iki grubun da bitkisel ürünlere olan taleplerinin arttığı ve en çok Sambucus nigra (kara mürver), Zingiber officinale (zencefil), Hypericum perforatum (sarı kantaron) ile Nigella sativa (çörek otu) kullandıkları belirlendi. Katılımcılar bu ürünleri öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirme ve soğuk algınlığı tedavisinde tercih etti. Sonuçlara göre eczacılar, aktarlara kıyasla literatürle daha uyumlu bitkiler önerdi. Elde edilen sonuçlar, bitkisel ürünlerin güvenli kullanımında eczanelerin öncelikli tercih edilmesi ve aktar satışlarının otoritelerce denetlenmesi gerektiğini ortaya koydu; ayrıca halkın bilinçlendirilmesine ve bölgesel düzeyde kapsamlı araştırmalar yapılmasına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

This study evaluated the knowledge level and opinions of 35 pharmacists and 14 herbalists operating in Kayseri province of Türkiye about the use of plants and herbal products through a face-to-face survey within the scope of a cross-sectional field study. Our findings showed that pharmacists were well educated and had high knowledge about herbal products, while herbalists did not have sufficient education in this area. It was determined that both groups’ demand for herbal products increased during the pandemic period and that they used Sambucus nigra (black elderberry), Zingiber officinale (ginger), Hypericum perforatum (St. John’s wort), and Nigella sativa (black cumin) the most. Participants primarily preferred these products for strengthening the immune system and treating colds. According to the results, pharmacists recommended plants that were more compatible with the literature compared to herbalists. The results obtained revealed that pharmacies should be the primary choice for the safe use of herbal products and that herbalist sales should be supervised by the authorities; it was also emphasized that public awareness and comprehensive research should be conducted at the regional level.
A survey study to evaluate the opinions and knowledge levels of pharmacists and herbalists on herbal products: The example of Kayseri province, Türkiye
Keywords: Traditional; Complementary and Integrative Medicine (Other); Geleneksel; Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer)