Gençlik ve Spor Taşra Teşkilatı Çalışanlarında İş Doyumu - Ramazanoğlu, Fikret (My University, 2006)
Bu çalışmada Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatında çalışan personelin yaptıkları işin çeşitli aşamalarından duydukları doyum veya duyumsuzluk düzeylerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Söz konusu taşra teşkilatlarından Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya ve Elazığ İl Müdürlüklerinde çalışan 56 personele Minnesota Satisfaction Questionnaire'in kısa formu uygulanmıştır. Bilgiler SPSS'de değerlendirilmiş ve frekans analizi ve doyum puanı hesaplaması yapılmıştır. Personel yönetimi boyutlarının değerlendirmesi sonucunda organizasyon ve iş ilişkileri, güdüleme ve uygun iş ortamı, kariyer planlama ve başarı değerlemesi açısından çalışanların yeterli seviyede, buna karşılık ücret yönetimi açısından düşük seviyede doyum aldıkları ortaya çıkmıştır. Personel yönetimi açısından genel iş doyumuna göre çalışan personelin işlerinden yeterli seviyede doyum aldıkları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların hoşnutsuzluk duyduğu tek konunun ücret ile ilgili olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyal Çalışma; İşletme