LEVAMİSOL'ÜN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ (ONCORHYNCHUS MYKİSS, WALBAUM) İMMUN SİSTEMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - İSPİR, ÜNAL (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada; levamisolün gökkuşağı alabalığının (Oncorhyncus mykiss, Walbaum) spesifik ve non spesifik savunma mekanizmalarına olan etkileri incelendi. Araştırmada; ağırlıkları 99.35 - 215.95 g olan 60 adet gökkuşağı alabalığı kullanıldı. Balıklara 5 mg kg"1 levamisolün intraperitoneal uygulamasından sonra kalpten alınan kan da Hematokrit, Lökokrit, Glass-adherent NBT pozitif hücre aktivasyonu, Lökosit düzeyi, NBT aktivitesi, Nötrofil ve Monositlerin potansiyel öldürme aktiviteleri, Fagositik aktivite, Myeloperoksidaz üretimi, İmmunoglobulin, Lizozim ve Seroluplazmin aktiviteleri tespit edildi. Çalışmada; Hematokrit, Lökokrit ve İmmunoglobulin düzeylerinde, kontrol ve deneme grubu arasında farklılığın olmadığı (p>0.05), ancak diğer immun parametrelerde artışın yüksek olduğu ve kontrol grubu ile deney grubu arasında anlamlı farklılık olduğu görüldü (p<0.05). Anahtar kelimeler: İmmunomodulasyon, Levamisol, Gökkuşağı alabalığı

In this study, effects of levamisole on specific and non-specific immune mechanisms of rainbow trout (O. mykiss) were examined. The mean weight of 60 fish used in this study was 99.35 - 215.95 g. After. injecting 5mg kg"! levamisole intraperitonally, blood was taken from hearth of fish and haematocrit, leucocrit, glass-adherent NBT positive cell activation, leucocyte level, NBT activities, potential killing activities of neutrophyl and monocytes, fagocytic activity, myeloperoxidase production, immunoglobulin, lysozyme and ceruloplasmin activity were determined. No differences were found at levels of haematocrit, leukocrit and immunuglobulin between control and experimental groups (p>0.05). However, there was considerable increase in other immune parameters and significant differences were detected between control and experimental groups (p<0.05). Key Words: Immunomodulation, Levamisole, Rainbow trout
A study on effects of levamisole on the immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum)
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products