VAN GÖLÜ BATI VE KUZEY KIYISINDA RADYOAKTİVİTE, RADON VE AĞIR ELEMENTLERİN ANALİZİ - KAYAKÖKÜ, HALİME (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, aktif fay hatlarının geçtiği Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Erciş ilçelerinin bulunduğu Van Gölü batı ve kuzey kıyısında belli mesafelerde ve derinliklerde alınan su, dip çamuru ve toprak örneklerinde, doğal radyoaktif (238U (226Ra), 232Th ve 40K) analizler gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra, örneklerin tamamında radon konsantrasyonları ve radon yayılım parametreleri ile komşu ülkelerde enerji üretiminde kullanılmakta olan güç reaktörlerinden kaynaklanan herhangi bir radyoaktif bulaşmanın olup olmadığını belirlemek amacıyla, 137Cs, 90Sr ve 129I radyoizotop analizleri de yapıldı. Ayrıca, ağır metal kirliliğinin olup olmadığını tespit etmek için, örneklerin tamamında ağır metal (Zn, Fe, Mn, Ni, Cu, Cr ve Co) konsantrasyonları ile birlikte, ana element (Mg, Ca, Na ve K) konsantrasyonları belirlendi. Sonuçlar; bölgelerin jeolojik, coğrafik ve iklimsel özelliklerin yanı sıra mevsimsel özellikleri de dikkate alınarak uygun istatistiksel analizlerin yardımıyla yorumlandı.

In this study, analyses of natural radioactivity (238U (226Ra), 232Th and 40K) were performed in water, deep mud and soil samples taken from specific locations and depths on the western and northern shores of Lake Van in Tatvan, Ahlat, Adilcevaz and Erciş districts, through which active earthquake fault lines pass. Additionaly, the concentrations of radon and radon diffusion parameters and in order to determine whether any radioactive contamination from the power reactor is used for energy production in neighbouring countries 137Cs, 90Sr and 129I radioisotope analyses were performed in all samples. In addition, to determine whether heavy metal pollution, the concentrations of main element (Mg, Ca, Na and K) together with the heavy metal concentrations (Zn, Fe, Mn, Ni, Cu, Cr and Co) were performed in all the samples. The results were interpreted by using statistical analyses considering the geological, geographical and climatic features of the regions as well as their seasonal features.
Radioactivity, radon and heavy elements analysis on the western and northern shores of Lake Van
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği