İskemi reperfüzyon modelinde pentoksifilin'in retina nitrik oksit düzeyine etkisi - Demir, Tamer; Turgut, Burak; İlhan, Nevin; Ulas, Fatih (My University, 2004)
Amaç: Bu çalışmada retina iskemi/ reperfüzyon (İ/R) hasarında retina nitrik oksit seviyesine pentoksifilinin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 15 adet kobay, kontrol, tedavinin kontrolü ve tedavi (Pentoksifilin) grubu olmak üzere üç eşit gruba ayrıldı. Tedavinin kontrolü ve tedavi gruplarına 90 dk süreyle, basınçla indüklenen iskemi uygulandıktan sonra tedavinin kontrolü grubunda serum fizyolojik, tedavi grubunda ise 45mg/kg pentoksifilin sekiz saat ara ile üç defa intraperitoneal olarak uygulanarak 24 saat süreyle reperfüzyona devam edildi. Reperfüzyonun ardından tüm gruplardaki hayvanların her iki gözleri enüklee edilip retina dokuları ayrılarak biyokimyasal çalışma yapıldı. Retinada nitrat seviyeleri ölçüldü ve tüm grupların retina nitrat seviyelerinin ortalamaları ve standard deviasyon (SD) hesaplandı. Değerler Mann Whitney U testi ile değerlendirildi ve p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Bulgular: Nitrat seviyeleri kontrol grubunda 153.4±23.13 µmol/gr yaş doku, tedavinin kontrolü grubunda 112.6±17.03 µmol/gr yaş doku, tedavi grubunda ise 137.8±16.49 µmol/gr yaş doku olarak belirlendi. Tedavinin kontrolü grubunda nitrat seviyesinin kontrol ve tedavi grubuna göre belirgin olarak düşük olduğu (p<0.01, p<0.05), tedavi grubu ile kontrol grubunun nitrat seviyeleri arasındaki farkın anlamlı olmadığı belirlendi (p>0.05).Sonuç: Çalışmamızda iskemi/ reperfüzyon hasarında nitrik oksit seviyesini koruduğu belirlenen pentoksifilinin, retina İ/R hasarının engellenmesinde kullanılabilecek bir tedavi seçeneği olabileceği düşünüldü.
Keywords: Reperfüzyon hasarı; Nitrik oksit; Kobaylar; Pentoksifilin