Acil Servise Başvuran İntihar Girişimi Vakalarının Değerlendirilmesi - Canpolat, Ömer; Yılıdırım, İbrahim; Kafadar, Huseyin; Demir, Mustafa (My University, 2020)
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, acil servise intihar ve intihar girişimi nedeniyle başvuran olgularıincelemek ve riskleri belirlemekti. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda; acil servise Ocak 2018 - Aralık 2018 tarihleri arasında intihar girişiminedeni ile başvuran olguların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bu olguların verileri; medeni durum,eğitim durumu, yaş, cinsiyet, ekonomik nedenler, sosyal özellikler, aile geçimsizliği, psikiyatrik hastalık tanısıvarlığı veya yokluğu, tedavi süreçleri açısından incelendi. Ayrıca olgular intihar girişim yöntemleri ve nedenleriaçısından araştırıldı. BULGULAR: Bu çalışmada ki toplam 246 olgunun %69,5’ i kadın %30.5’ i erkekti. Hastaların %93.9’u ilaç veyatoksik madde alarak intihar girişiminde bulunduğu tespit edildi. Olgulardan %19,5’inin daha önce de intihargirişiminde bulunduğu, %80,5’nin önceden intihar girişiminde bulunmadığı belirlendi. İntihar girişimindebulunana vakaların %93.9’ine psikiyatri konsültasyonu istendiği, %6.1’ine psikiyatri konsültasyonu istenmediğibelirlendi. Psikiyatrik tedavi gören ve daha önceden intihar girişiminde bulunan olgular arasında ilişkininistatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit(edildi (p<0.001). Önceden intihar girişimi olan hastaların %54,2’sininpsikiyatrik tedavi aldığı, %45,8’sinin ise psikiyatrik tedavi almadığı belirlendi. İntihar girişimlerinin aylara göredağılımı değerlendirildiğinde %11,0 intihar girişimi ile en sık haziran ayında, mevsimsel olarak da %25,6 intihargirişimi ile en sık sonbahar mevsiminde gerçekleşmiştir. İntihar girişimlerinin %45,9’unun gündüz saatlerindeolduğu belirlendi. TARTIŞMA ve SONUÇ: İntihar girişimi yöntemi açısından en sık kullanılan yöntemin ilaç ve toksik maddebelirlenmiş olması nedeniyle bu tür maddelerin evlerde daha güvenlikli ortamlarda saklanması intihar eğilimi olankişilerin bu maddelere ulaşmasını zorlaştıracaktır. İntihar girişimi kadınlarda erkeklerden, gençlerde yaşlılardandaha fazla görülmesi nedeniyle intihar eğilimi olan kişilere yönelik önlemlerin arttırılması intihar girişiminiazaltacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri