Doksan Derece Kıvrım Açısında Köprü Kenar Ayağı Etrafında Oluşan Oyulmanın İncelenmesi - Korkmaz, Meral; Emıroglu, Muhammet Emin (My University, 2015)
Köprüler ulaşım ağını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için yapılan önemli yapılardır. Son yıllarda ağır hasargören veya yıkılan köprüler üzerinde yapılan çalışmalar, hasar nedenlerinin çoğunun taşkınlar sırasında meydanagelen oyulma olayından kaynaklandığını ortaya koymuştur. Taşkınlar esnasında köprü kenar veya orta ayaklarıetrafındaki taban malzemelerinin taşınması sonucu bu bölgede oyulmalar oluşmaktadır. Oyulma olayına, etkieden birçok parametrenin yanında, kıvrımlı kanallarda sekonder akım şiddetinin etkisi de önemli olmaktadır. Buçalışmada, kıvrımlı bir kanalda 90º kıvrım açısında dış kıyıya yerleştirilen farklı ayak uzunluğundaki köprüayakları etrafında oluşan yerel oyulmalar ve akım şiddetinin oyulma olayına etkisi temiz su oyulması durumuiçin deneysel olarak incelenmiştir. Köprü kenar ayağının uzunluğu oyulma derinliği üzerinde önemli bir etkiyesahiptir. Temiz su oyulması durumunda maksimum oyulma derinliği akım şiddetine bağlı olarak zamanlaartmakta ve belli bir süre sonra asimptotik olarak devam etmektedir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği