Çoklu Sosyal Ağlarda Aynı Kullanıcıları Belirleme Yöntemi - Müngen, Ahmet; Bulut, Betül; Kaya, Mehmet Siyabend (My University, 2020)
Kullanıcılar tarafından değişik amaçla kullanılan her sosyal ağ farklı kullanıcı verileri içermektedir.Kullanıcıların farklı sosyal ağlardaki hesaplarını bulmak ve bulunan verileri birleştirip tek bir verihavuzunda derlemek hem tavsiye edici sistemleri iyileştirecek hem de kullanıcı deneyimini attıracakçok önemli bir etken olacaktır. Çalışma kapsamında özgün düğüm hizalama ve düğüm benzerlikyöntemleri önerilmiştir. Topolojik bazlı düğüm önermede çapa yöntemi kullanılırken bağlantılararası yoğunluk ilişkileri de dikkate alınmıştır. Benzerlik tabanlı düğüm benzerlik yönteminde iseöznitelik seçim kriterleri, başlangıç noktası tespit problemi ve değişken formülasyon ile başarılıdüğüm eşleştirme sayısı arttırılmıştır. Bununla birlikte bu çalışmada hem kullanıcıların profilözelliklerine göre hem de diğer kullanıcılar ile aralarındaki ilişkilere göre hizalama ve benzerliktespiti yapılmıştır. Farklı sosyal ağlardaki aynı hesaplarının bulunması ile ilgili dokuz farklı metotönerilmiştir. Önerilen yöntemler İki ile altı arasında değişen sosyal ağ verilerinde kadar toplanansosyal ağlarda test edilmiş ve kullanıcıların eşleşme başarı oranları ölçülmüştür. Bu sonuçlarda,%95’lere varan başarı oranları yakalanmıştır. Böylece çoklu sosyal ağlarda farklı öznitelikleriaynı graf üzerinde toplanmış kullanıcılar için birden fazla sosyal ağı kapsayan geniş birkullanıcı profili oluşturulmasına imkân sağlanmıştır
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği