Keban Hidroelektrik Santrali Türbin Kılavuz Yatak Yağı Soğutma Şartlarının İncelenme - Kahraman, Gökhan; Yücel, Halil Lütfi (My University, 2013)
Keban Hidroelektrik Santralinde elektrik üretimi için, toplam kurulu gücü 1330 MW olan 8 adet Generatör(ünite) kullanılmaktadır. Ünitelerin her biri bir adet türbin kılavuz yatak, bir adet generatör kılavuz yatak ve biradet taşıyıcı yatakla desteklenmektedir. Yataklardaki yağ filmi ve soğutulması önemlidir ve mühendislikhesapları gerektirmektedir. Bu çalışmada, türbin kılavuz yatakta ısınan yağı soğutmak için kullanılan ısıdeğiştirgeçleri ele alınmıştır. Yapılan deneylerde türbin kılavuz yataklarını soğutan, ünite 6da bulunan bakırborulu serpantin ile ünite 8de bulunan plakalı eşanjörün soğutma şartları karşılaştırılmıştır. Deneyler gerçekçalışma koşullarında yapılarak bu iki soğutucu tipi karşılaştırılmıştır. Ayrıca zıt akışta farklı plaka sayılarındadeneyler yapılarak daha iyi soğutma yapılabilmesi için optimum plaka sayısı tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Enerji ve Yakıtlar