Eğirdir, İznik Gölleri ve Hirfanlı Baraj Gölünden avlanan tatlı su istakozu Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)' un morfometrik analizleri ile et verimlerinin karşılaştırılması - Harlıoğlu, Muzaffer Mustafa; Harlıoğlu, Ayşe Gül (My University, 2005)
Bu çalışmada, Eğirdir (İsparta), İznik, (Bursa) gölleri ve Hirfanlı (Kırşehir) baraj gölünden avlanan tatlı su İstakozu Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)'un morfometrik özellikleri ve et verimleri karşılaştırıldı. Erkek ve dişi kerevitlerde karapaks uzunluğu ile vücut ağırlığı arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu bulundu (r2 Eğirdir erkek= 0,92, r2 Eğirdir dişi= 0,82; r2 iznikerkek= 0,94, r2 iznikdişi= 0,94; r2 Hirfanlı erkek= 0,89, r2 Hirfanlı dişi= 0,78). Regresyon analizlerinden elde edilen eğimler Hirfanlı baraj gölünden yakalanan erkek bireyler hariç hem erkek hem de dişi kerevitlerde negatif allometrik ağırlık artışının olduğunu gösterdi. Tüm populasyonlarda da aynı boy grubundaki (46-55 mm karapaks) dişilerin erkeklere göre abdomenlerinin daha uzun ve geniş olduğu, erkeklerin ise dişilere göre kıskaç genişliği ve uzunluğunun, ayrıca kıskaç ayağının önemli derecede uzun olduğu saptandı. Üç, farklı populasyondan yakalanan bireylerin morfometrik özellikleri karşılaştırıldığında ise, aynı uzunluk gurubundaki erkek ve dişi bireylerin bazı morfometrik özelliklerinin (örnek olarak; karapaks, abdomen ve kıskaç genişliği gibi) önemli derecede farklı olduğu bulundu.
Keywords: Morfometri; Astacus leptodactylus; kerevit; morfoloji; Eğirdir Gölü; karşılaştırmalar; istakoz; Hirfanlı Baraj Gölü; et verimi; İznik Gölü